Народната банка на Китай определи фиксиран курс на борсово търгувания

...
Народната банка на Китай определи фиксиран курс на борсово търгувания
Коментари Харесай

Китайската централна банка официално се включи в спасяването на юана

Народната банка на Китай дефинира закрепен курс на борсово търгувания юан на 7.2006 по отношение на щатския $ в петък. Това е повече от 1000 базисни пункта над прогнозата на Reuters за 7.3065 за $.

Всъщност, през днешния ден е вторият следващ ден, в който фиксингът е повече от 1000 пункта над прогнозите на Reuters и четири следващи дни, в които е с съвсем 900 базисни пункта повече от прогнозите.

Ден по-рано Китайската централна банка фиксира междинната точка на 7.2046, по отношение на прогнозата на Reuters за 7.3047.

Фиксингът на юана е насочна точка за търговия и лимитира диапазона сред +2 и -2%. Това значи, че китайската валута, също именуван на локално равнище ренминби (RMB), има право да се търгува с не повече от 2% над или под фиксинга в границите на борсовата сесия.

Ходът от петък идва, откакто борсовият юан падна до 16-годишно дъно по отношение на зелените пари в сряда, търгувайки се на 7.2981.

Оншорният юан се ускори с 0.1% по отношение на зелените пари до 7.2836 в петък, а офшорният отслабна леко до 7.3057. Първият се търгува на континента и се назовава CNY, до момента в който вторият се употребява на пазари като Хонконг и Сингапур и се назовава CNH.

Вишну Варатан, началник на стопанската система и тактиката за Азия и Океания в Mizuho Bank, написа в записка, че рисковете от намеса за юана на сушата са нараснали заради „ забавения напредък на Китай и финансовите опасности, подкопаващи стабилността на CNY “.

Той сподели, че в средносрочен проект юанът на сушата може да има проблеми, добавяйки, че „ натоварената геополитика на фона на икономическия мрак и финансовите опасности може да окаже дълготраен стрес върху CNY “.

Reuters заяви в четвъртък, базирайки се на хора, които са директно осведомени с въпроса, че китайски държавни банки са били видяни да продават щатски долари, с цел да купуват юани както на борсовите, по този начин и на офшорните спот валутни пазари тази седмица. Това нормално забавя обезценяването на валутата.

В четвъртък централната банка съобщи в отчета си за осъществяването на паричната политика за второто тримесечие, че „ ще поддържа рационална и задоволителна ликвидност “ и ще резервира политиката си „ точна и мощна “, с цел да поддържа икономическото възобновяване на страната.

По отношение на обменния курс, Народната банка отбелязва, че сетълментът на задгранична валута и продажбите за ренминби са били „ рационални и подредени “, а пазарните упования са „ постоянни “.

Институцията даде обещание „ да поддържа главната непоклатимост на обменния курс на RMB на рационално и уравновесено равнище и уверено да предотврати риска от превишаване на обменния курс “.

Китай поддържа непоколебим надзор върху наземния юан, като го дефинира с по този начин наречената дневна фиксация на междинната точка към $ въз основа на равнището на затваряне на юана от предходния ден и котировките, взети от междубанкови дилъри – за разлика от други съществени валути, като щатския $ или японската йена, които имат свободно плаващ обменен курс.

На оншорния юан е позволено да се търгува в стеснен диапазон над или под междинния курс за деня. Ако се отклони прекалено много, съгласно някои наблюдаващи на пазара, китайската централна банка ще се намеси, с цел да купи или продаде валутата, поставяйки таван на ежедневната волатилност.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР