Narod.bg разкри нова далавера на кмета от ГЕРБ в Петрич

...
Narod.bg разкри нова далавера на кмета от ГЕРБ в Петрич
Коментари Харесай

Narod.bg иска 8 г. затвор за кмета от ГЕРБ Димитър Бръчков: Фирма на неграмотен ром с 2 млн. борч към НАП направи опасен ремонт в Петрич

Narod.bg разкри нова спекулация на кмета от ГЕРБ в Петрич Димитър Бръчков, която води непосредствено в пандиза – куха компания, записана на необразован ром, която дължи 2 млн. лв. на Национална агенция за приходите, е спечелила социална поръчка за ремонт на свлачище. Резултатът – с изключение на пладнешкия обир, хората тук би трябвало да живеят в непрекъснат боязън, тъй като свлачището е рисково и до през днешния ден.

Според документ от прокуратурата, с който редакцията на Narod.bg разполага, следствие на закононарушението на Бръчков и сие се води по член 256 от Наказателен кодекс, по който на забърканите се поставя до 8 години затвор.

ИСТОРИЯТА

През 2018 година Община Петрич заплаща 240 хиляди лв. за ремонт на свлачищен сектор с дължина 60 метра. Ремонтът е осъществен некачествено и локалните хора, които се тормозят от възможни произшествия в региона, подават сигнал до прокуратурата.

Започва следствие, при което се открива, че притежателят на компанията, спечелила поръчката и дала 10 години гаранция, не знае за подобен контракт, не е подписвал никакви документи и даже не знае къде се намира град Петрич.

Остават въпросите кой е усвоил четвърт милион лв., кой ще извърши ремонт на ремонта и за какво никой правист в община Петрич не е ревизирал с кого подписва и на кого заплаща.

Обществена поръчка и контракт под въпрос

В началото на 2018 година община Петрич афишира социална поръчка с предмет:  „ ИЗВЪРШВАНЕ НА СТРОИТЕЛНО-МОНТАЖНИ РАБОТИ ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ НА ПРОЕКТ „ ОБЩИНСКИ ПЪТ BLG 2177 КЪРНАЛОВО – ДРЕНОВО: УКРЕПВАНЕ НА СВЛАЧИЩЕН УЧАСТЪК ПРИ КМ 8+020 ДО КМ 8+120, по която аплайват три компании.

Две от тях – „ Елит строй ” АД и „ Дикистрой ” ЕООД  са отстранени още на стадий техническо предложение, тъй като съгласно комисията не дават отговор на заложените в плановата документи критерии.

Така до финала стига само компания „ Класико план ” ЕООД, която предлага цена за осъществяване малко над 240 хиляди лева, която съгласно наши източници е била най-високата от трите ценови предложения.

Проверката сподели, че през март 2015 година същата компания е спечелила и друга социална поръчка в община Петрич за 280 хиляди лева без Данък добавена стойност, т.е. 336 000 лв. с налога. Възложено й е да извърши  „ Строително-монтажни работи за осъществяване на план: Питейно-битово водоснабдяване на с. Кърналово “, заяви тогава Blagoevgrad News.

По всичко наподобява, че компанията към този момент има история в община Петрич и поверяването на втора социална поръчка не е изненада, а не буди и изключително подозрение, изключително в локалната администрация под контрола на кмета от ГЕРБ Димитър Бръчков, която явно от последвалите процеси въобще не си е направила труда да извърши инспекция на компанията, с която подписва контракт за 240 хиляди лв..

 „ Ремонт на ремонт ” и следствие на прокуратурата

Гаранцията, която дава „ Класико план ” ЕООД, е 10 години, само че единствено няколко месеца след привършване на дейностите по контракта стартират проблемите и се появяват очевадни следи от некачественото осъществяване.

Следват серия от сигнали от жители на община Петрич, които сигнализират за проблеми в ремонтирания сектор.  Налага се да се направи обичаният на ГЕРБ „ ремонт на ремонта ”, който цялостни чекмеджетата на тарторите в хунтата. Гаранционния период е в самото начало, само че се оказва невероятно да се отстранят дефектите, защото контактът с фирмата-изпълнител към този момент е много сложен.

Един сигнал в прокуратурата дава началото на разкрития, които слагат под въпрос професионализма на хората, които работят в община Петрич, а дейностите може да бъдат квалифицирани като форма на занемареност и безнаказаност при разходване на обществените средства.

Договорът с община Петрич е подписан от Веско Велков, който е притежател на компания „ Класико план ” ЕООД. Велков е от село Дългоделци, общ. Якимово, обл. Монтана и съгласно показанията, които самичък дава пред Специализирана прокуратура, той не е подписвал контракт с община Петрич, като даже не знаел къде се намира градът.

Собственикът на компанията, която през последните години е спечелила много публични поръчки в цялата страна, на процедура е дрипльо от ромски генезис, който „ придобил ” сдружението, на което даже не знае името, откакто получил 500 лева от човек, който не познава.

Графологична експертиза потвърждава думите му, че не е подписвал документи, свързани с контракта с община Петрич.

Реклама

Привлечен за показания се оказва и шефът на компания „ Класико план ” ЕООД Величко Ангелов Кръстев от Своге, който е бил акредитиран да прави интервенции посредством банковата сметка на сдружението.

Кръстев, обаче, сходно на притежателя Велков, се затруднява да отговори на въпросите на проверяващите и декларира, че преди 7-8 години се съгласил компанията да бъде трансферирана на негово име и твърди, че не е оперирал с посочената банкова сметка, по която община Петрич е платила.

Величко Кръстев изяснява още, че при прехвърлянето на компанията е подписал и пълномощие на името на едно от лицата, които го отвели при нотариус, само че не помни името му.

„ Сламени индивиди ” и задължения за милиони

Всички разкрити обстоятелства сочат, че става дума за „ сламени хора “, на които са трансферирани компании, с цел да се прикрият действителните притежатели и да се избегне каквато и да било отговорност.

Пълномощните, които откриваме в регистрите, упълномощават  адв. Надежда Димова Денева да съставлява компания „ Класико план ” ЕООД пред Агенция по вписванията, а всички платежни нареждания от името на компанията за импортирани държавни такси са  направени от  наредител Валентин Денев, който евентуално е брачен партньор на адв. Денева.

Това основава съществени учредения, че точно двамата съпрузи са действителните разпоредители с тази компания.

Проверка в регистъра на АПИС демонстрира, че името на Величко Кръстев е обвързвано с още 40 компании, на които е притежател или шеф, по всяка възможност без изобщо да подозира.

Веско Велков пък е притежател на „ Класико план ” ЕООД и още една компания, като и двете имат съществени отговорности към Национална агенция за приходите.

„ Класико план ” ЕООД дължи на Националната организация по приходите близо 2 млн. лв. към април 2021 година. Това значи, че община Петрич ще изпадне в неспособност,  да получи вероятно взимане на неустойки по контракта, каквито сигурно се постановат, поради дефектиралия сектор. 

Нещо повече, при подписване на контракт за социална поръчка наложително се упоменава изискването, че при съществуване на удостоверение от Национална агенция за приходите и Агенция “Митници ” за публични  отговорности на изпълнителя на контракта, заплащанията не се правят към фирмата-изпълнител, а съгласно напътствията на данъчната администрация.

Такова изискване има и в контракта подписан сред община Петрич и „ Класико план ” ЕООД, само че макар съществуващите отговорности на компанията, всички 240 хиляди лева са и изплатени по посочената банкова сметка, до която и притежател, и шеф настояват, че нямат достъп. Това допуска, че община Петрич евентуално е нарушила и данъчното законодателство на страната.

Друго събитие за положението на компанията реализатор, което буди неразбиране е, че все още на сключване на контракта с община Петрич „ Класико план ” ЕООД е имала единствено двама обезпечени служащи.

Срокът на осъществяване на поръчката е 45 календарни дни, в които, съгласно регистрите, сдружението е имало наети единствено 2 души. На процедура това значи, че община Петрич е сключила контракт с компания, която няма служащи, които да изпълнят строително-монтажните действия.

Въпроси с сложен отговор

По време на следствието на прокуратурата са разпитани и членовете на комисията по желание на реализатор на поръчката А. Кръстева, Н. Попов, Л. Ковачев, К. Стоянова, Т. Янакиев, само че никой от тях не е могъл да уточни лицето, което е подало документите и е подписало договорът.

Официално от община Петрич тогава са декларирали, че юристът Антоанета Кръстева е проверила документите на сдружението и е оформила контракта, само че и тя декларирала, че не помни лицето, което се е явило, с цел да подаде документите и е подписало контракта в идващ миг.

По време на изследването на тематиката бяха изпратени въпроси до община Петрич с вярата, че може някой от чиновниците й въпреки всичко да си спомни елементи към тази социална поръчка, само че формален отговор по този начин и не бил получен.

Недоумение буди фактът,  че някой е подписал контракта с община Петрич, усвоил е 240 хиляди лв., направил е „ през просото “ заложените действия, а за нито едно от изброените дейности не знаят нито шефът, нито притежателят на компанията. Отговорност мъчно ще бъде потърсена от хората, които са сложени фиктивно отпред на въпросната компания, а некачественото осъществяване ще бъде за сметка на всички жители на общината.

Община Петрич и чиновниците, които работят в нея, са позволили неточност, която коства на данъкоплатците 240 хиляди лева, за хората остава единствено разочарованието и заплахата, която се основава за  преминаващите всекидневно през този сектор.

Заплахата от произшествия е действителна, а все още липсват разумни отговори на десетките въпроси, свързани с неналичието на отговорност и надзор от страна на локалната администрация.

Разследването е за закононарушение по член 256 от Наказателен кодекс, който споделя следното:

Чл. 256. (Отм. – Дъждовни води, бр. 10 от 1993 година, нов – Дъждовни води, бр. 62 от 1997 година, изм. – Дъждовни води, бр. 75 от 2006 година, в действие от 13.10.2006 г.) (1) (Доп. – Дъждовни води, бр. 103 от 2020 година, в действие от 01.01.2021 г.) Който посредством потребление на документ с погрешно наличие или на неистинен или преправен документ получи от държавния бюджет, от бюджета на държавното публично обезпечаване или от бюджета на Националната здравноосигурителна каса неследваща се парична сума в огромни размери или даде опция на друго лице да получи такава сума, се санкционира с отнемане от независимост от две до осем години и санкция от хиляда до пет хиляди лв..

Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР