Нарочно пробутват името на Кючук за стола на Карадайъ, за

...
Нарочно пробутват името на Кючук за стола на Карадайъ, за
Коментари Харесай

Осман Октай: Доган вади Пеевски от фризера, защото се чуди как да си плати вересиите

Нарочно пробутват името на Кючук за стола на Карадайъ, с цел да го спънат за евроизборите

Малобройните митинги на „ Възраждане “ демонстрират единствено, че понижават хората, които се връзват на путинофилските и русофилските неистини, споделя пред Faktor.bg анализаторът

Интервю на Васил Стефанов

- Г-н Октай, има ли драма към ръководителя на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ, приказва се за промяната му с Тунчер Кърджалиев или с евродепутата Илхан Кючук?

- В Движение за права и свободи има известно напрежение към Доган, Пеевски и Йордан Цонев след изявлението на Гешев за измяната на партията по отношение на него. По-голямото напрежение съгласно мен обаче идва от решението на съда Ахмед Доган да заплати 40 млн. лева за Топлоелектрическа централа „ Варна “. Той чак в този момент схваща, че като си мажоритарен притежател, имаш и отговорности. Карадайъ отсъстваше от огромното събитие в Исперих. От там още повече се продължи с интригата за промяната му. Той обаче по-скоро е останал, с цел да приготвят с ГЕРБ, Слави Трифонов и Българска социалистическа партия кабинет „ Магнитски “, с петима министри на Движение за права и свободи. В последния миг обаче се намеси Гешев. Самият Бойко Борисов не отхвърли, че държавното управление съвсем е било готово. Корнелия Нинова обаче се отдръпна и атакува ГЕРБ. Изведнъж меракът на Доган за пет министерски поста пропадна. В същото време той разбра, че няма от къде да извади тези 40 млн. лева Когато става въпрос за скандал в политиката или в фамилията, съвсем постоянно става въпрос за пари. Д-р Кърджалиев изобщо не желае да се изявява и не се появява, откогато го изолираха. Някой се пробва да го пробута, само че той си гледа бизнеса. Случаят припомня на този с братята Четин и Метин Казак, които също бяха изолирани. Беше прочетено едно писмо от Доган, в което той върна заканите от едно време – че който протяга ръка на партията и на водача ѝ, надали не ще срути страната. В случая на Илхан Кючук пък по-скоро някой желае да му спретне номер, тъй като наближават избори за Европейския парламент.

- Като вид за ръководител на Движение за права и свободи се спряга и името на Филиз Хюсменова.

- Може би Доган търсеше сходна реализация, както Бойко Борисов направи с Мария Габриел. Сега обаче той се връща към по-важната му тематика, обвързвана с възобновяване на средствата. Два дни след първичната опасност на Карадайъ за „ сриване “ на Народното събрание той стана отстъпчив, а Делян Пеевски беше избутан на предни линии. Оказа се даже, че техните два гласа поддържаха държавното управление. Тези гласове може да се окажат значими за конституционното болшинство в Народното събрание и да бъдат употребявани против разсрочване на отговорностите на Доган.

- Коя е повода Движение за права и свободи да върне още веднъж на предна линия Делян Пеевски, не крие ли това някакъв риск?

- Доган неслучайно извади Делян Пеевски от фризера, с цел да подсигурява, че сякаш ще върне отговорностите си за ТЕЦ-а. Сегашният енергиен министър идва от бизнес асоциациите. Да не би Карадайъ и Пеевски да поддържат държавно управление, надявайки се да бъдат разсрочени парите, които Доган дължи към „ Булгаргаз “? В противоположен случай на следващия ден, току-виж, могат да разгласят банкрут на Ахмед и да му вземат мезонета в кв. „ Белите брези “. Накрая може да се окаже по този начин, че два депутатски гласа ще костват 40 млн. лв. на страната.
В момента Ахмед Доган е на кьоше. Във второто си писмо неслучайно съобщи, че той ще споделя кой ще е водач на партията. Доган го даде да го прочете Хюсменова в Медовец, защото в Североизточна България имаше консолидиране към нея за нов ръководител. В момента Доган търси по какъв начин да си покрие вересиите си, тъй като някой очевидно го притиска. Освен това, предстоят локални избори и конгрес на Движение за права и свободи. На него ще забележим дали някой продължава да притиска Доган. В момента е като човек, който дължи пари на съседа си, няма по какъв начин да му ги върне, и непрекъснато гледа през прозореца, дали не е излязъл комшията, с цел да не се засекат. Освен тези 40 млн. лв. на „ Булгаргаз “, Доган има да връща и пари на „ Първа капиталова банка “ за закупуването на Топлоелектрическа централа „ Варна “.

- Реалистично ли е с присъединяване на Движение за права и свободи да бъде направена по този начин предстоящата правосъдна промяна?

- Когато беше изработен предходният кабинет на четворната коалиция се подвигна заплашителен писък. Дойдоха Гълъб Донев и Радев на власт и всичко замлъкна. Сега Асен Василев сменил двама души, отново виждаме същите сюжети и викове. Как чакат партиите да създадат правосъдна промяна с Движение за права и свободи, която е набутала своите фрагменти в системата? Задкулисието толкоз доста е вложило в Доган и в хората му, че няма да разреши елементарно да изпусне правосъдната власт. Освен това, не може първа точка в Народното събрание да ти е най-важната, а в това време се разисква без текст и комисия. Нека в нея да има задоволително оферти, които по-късно да бъдат подложени на публично разискване.

- Мислите ли, че в новата обстановка Румен Радев ще успее да резервира политическото си въздействие?

- Румен Радев ще заплати доста висока цена за това, което прави. Нищо няма да се получи с конституционната промяна, както и с концепцията за президентска република.

- Какво е съгласно вас политическото бъдеще на „ Възраждане “, която е „ най-гласовитата “ партия в Народното събрание?

-Покрай събитията в Украйна в България внезапно се появиха доста путинофили. В очите на някои пък Путин беше огромната работа, само че към този момент година и половина не може да победи Украйна.И когато Путин стартира да губи войната, русофилите у нас май губят почва под краката си. Гледах в събота митинга на „ Възраждане “, на който имаше сред 500 и 1000 души. Хората започнаха да се отдръпват. Протестите сега единствено демонстрират, че все по-малко хора се хващат на русофилските и путинофилските неистини. Приказките, че Костадинов щял да уголемява въздействието си, сме ги чували и преди, единствено че за „ Атака “. Подобни обединения не могат да имат по-голям електорат от 300 000 души. За да компенсира срама, Костадинов реши да стачкува в събота и да докара 10 000 симпатизанти, само че и това не му се получи, макар проведения превоз.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР