Наричат я “родоночалничката на шоубизнеса и “скулпторката на Френската революция.

...
Наричат я “родоночалничката на шоубизнеса и “скулпторката на Френската революция.
Коментари Харесай

10 любопитни факта за Мари Тюсо

Наричат я “родоночалничката на шоубизнеса ” и “скулпторката на Френската гражданска война ”. Някои заобикаляли дома ѝ и избягвали да поддържат връзка с нея, тъй като я считали за магьосница. Други ѝ се възхищавали и били запленени от творбите ѝ.

Истината е, че тя била амбициозна, извънредно надарена и приспособима дама, без боязън от рисковете и незнайното. Отличавала се с невероятна памет за детайлите и можела с едно виждане да възпроизведе глава и фигура с най-малките детайлности.

Мадам Тюсо, както е известна, основава голяма и печеливша империя, а в идващите редове разкриваме най-любопитните обстоятелства от живота ѝ.

1. Родителите

Бащата – Йохан-Джоузеф Гросхолц произожда от швейцарски жанр на палачи. Той обаче подценява фамилната специалност и става боец. Лицето му било извънредно осакатено по време на борбите, в които взе участие, а долната му челюст е сменена от сребърна протеза. Тази протеза става непрекъснат сателит на щерка му. Майката – Анна-Мария Уолдър е 27 години по-малка от Йохан и работи като домашна помощница.

2. Раждането

Анна-Мария Гросхолц се ражда на 1 декември 1761 година в град Страсбург – ситуиран сред Германия и Франция. Баща ѝ умира по време на борба, два месеца преди да се роди третото му дете. След като изчакала да мине обичайния печал, Анна се омъжва за повторно и сменя името си на Саверни. Скоро обаче и вторият ѝ брачен партньор умира.

3. Учителят

A post shared by @marie.tussauds

Анна стартира работа като помощница в дома на доктор Филип Курциус в Берн. Скоро щерка ѝ също заживява в дома на швейцарския доктор. Поради многото несъответствия в биографията на Мари, много откриватели смятат, че не брачният партньор на Анна, а Курциус е нейният биологичен татко.

Д-р Курциус възпламенява любознанието на дребното момиче по скулптурирането. Той създава дребни восъчни фигурки, с цел да илюстрира човешката анатомия. Решава да се отдаде на изкуството и отпътува за Париж, а Мари и майка ѝ отиват с него. Девойката се трансформира в негов ловък помощник, прави първите си стъпки в занаята и добива голяма известност.

4. Талантът

A post shared by @marie.tussauds

Самият Луи XVI е очарован от първия восъчен портрет на Мари, изобразяващ философа Волтер. Той я кани да заживее в двореца Версай и да преподава изкуство на сестра му – Елизабет. Тя толкоз се сближава с кралското семейство, че остава 9 години в двореца. По-късно околните ѝ връзки с кралския двор се оказват неподходящи.

По време на Френската гражданска война е хвърлена в пандиза Ла Форс, главата ѝ е обръсната и е наказана на гибел. Лежи в една килия с Жозефин – обичаната на Наполеон Бонапарт. Минути преди изтезанието, високопоставени французи се застъпват за живота ѝ и тя е пощадена. Наета е да създава отливки на главите, отрязани на гилотината, наричани “маски на гибелта ”.

Търси измежду труповете главите на най-изтъкнатите представители на френската аристокрация, които до неотдавна са ѝ били другари. После създава маските, които се разнасят по улиците на Париж като знак на революцията и нейния триумф.

5. Бракът

През 1794 година Филип Курциус умира и Мари става единственият притежател на неговата работилница и правоприемник на уменията му. На идната година тя се омъжва за инженера Франсоа Тюсо. Преди сватбата, подписва предбрачен контракт – един от първите в историята, осигуряващ ѝ нейното имущество.

Договорът я избавя от домогванията на мъжа ѝ, който се оказва върл пияч и комарджия. Двамата имат три деца – момиче, което умира 9 месеца след раждането, и две момчета – Джоузеф и Франсоа. Бракът сред скулпторката и инженера не трае дълго, само че тя резервира семейството на мъжа си, с която става известна по целия свят.

6. Изложбите

A post shared by Alexandra Pleym (@missayle)

През 1802 година немският илюзионист Пол Филидор ѝ предлага да заминат за Лондон и да създадат общо шоу. Тя се съгласява и напуща дома с по-големия си наследник, само че взаимната работа с Филидор не я удовлетворява. Така, в Лондон Мари Тюсо, взема решение да стартира личен бизнес.

Организира гастролираща галерия на своите восъчни произведения из Британските острови. Във всеки град творбите ѝ притеглят доста любопитни гости и ѝ носят популярност и облага. През 1822 година вторият наследник на Мари също се причислява към майка си и брат си и става част от фамилния бизнес.

7. Музеят

През 1835 година удивителната ѝ сбирка намира свое непрекъснато място на “Baker Street ”. Особено известна в Музея на мадам Тюсо става “Стаята на ужасите ”, която съдържа средновековни подиуми на изтезания, изтезания и портрети на фамозни убийци. Американският предприемач Тейлър Барнъм предлага солидна сума, с цел да изкупи творбите на Тюсо, само че тя изрично отхвърля. След 19 години музеят се мести на “Marylebone Road ”. Там се намира и до през днешния ден, трансформира се в парадайса на восъчните фигури, а името на основателката му се запечатва вечно във времето.

8. Последната фигура

A post shared by

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР