Наричат Ка Д‘Оро божествен танц между камък и въздух. Този

...
Наричат Ка Д‘Оро божествен танц между камък и въздух. Този
Коментари Харесай

Ка' Д‘Оро – златната къща на Италия

Наричат " Ка Д‘Оро " възвишен танц сред камък и въздух. Този дворец на левия бряг на Канал Гранде е може би най-известният в Италия и както доста постоянно се случва, историята му стартира със женитба.

Дали бракът на богатият търговец Марино Контарини с младата наследница Сорадомор Зено е бил по обич, няма да разберем в никакъв случай. През 1406 година това въобще не е имало значение. Знае се обаче, че Марино е извлякъл огромни изгоди от този брак под формата на великодушна зестра, в която се включвали и няколко парцела в региона, в това число " Ка‘ Зено ", която гледала към Канал Гранде. В нея се настанили да живеят мадоженците. Но шест години по-късно, през 1412 година, наподобява, че спор с семейството Зено трансформирал обстановката и за Марино, а и за нас през днешния ден. Защото тогава на търговеца му се наложило да откупи още веднъж терените, депозирайки зестрата на брачната половинка си, с цел да се отбрани от претенциите им. Във венецианските държавни архиви има непокътната квитанция от 12 август 1412 година, в която е разказана договорката. В нея се включва и парцел с доста огромни размери – задоволително, за бъде именуван DomusMagna. От него произлиза " Ка Д‘Оро ", или къщата от злато, може би най-известният дворец в Италия и безконечна емблема на най-красивия град на света – Венеция.

Има разногласия дали Марино е съборил всичко, с цел да построи този дворец, или е употребявал към този момент съществуващата " Ка‘ Зено " за основа на градежа на новата Ка‘ Гранде („ огромна къща “). Второто е по-вероятно. Но след гибелта на брачната половинка си Контарини се заема със градеж, който се разпростира от 1421 до 1443 година. Знае се, тъй като всеки план, всяка покупка, всеки контракт и всяка разписка за заплащане са съхранени и се пазят 600 години по-късно. От тези документи, в огромната си част подписани персонално от Контарини, излиза наяве, че той освен не е пестил пари и старания, а е бил и идейният мотор на плана.

 Имал е такива хрумвания, че най-изявените архитекти, майстори, декоратори, гравьори, скулптори са уголемявали границите на творчеството си, с цел да оферират истински решения, които да изпълнят замисъла на Контарини. Толкова, че най-после тази " Ка‘Гранде " към този момент била позната като " Ка Д‘Оро " („ къща от злато “).

Палатът е същински успех на обединяването сред финансов капитал с духовни запаси, хармонизирали приноса на доста надарени актьори и школи с стопански ползи. Но и незабравим документ за самия Марино – човек, който по всичко проличава, че е бил доста образован, великодушен, деликатен и подготвен на саможертви, с цел да осъществя ползите си по най-хубавия метод.  И всичко това – без за момент да подценява делата си, свързани с търговия през Средиземно море.

От архитектурна позиция " Ка Д‘Оро " е образец за готическа Венеция. Смята се, че асиметричната фасада се дължи на това, че са употребявани остарели основи на сграда –  размерите на парцелите не са били такива, че да разрешават построяването на огромна и права фасада. Асиметрията е отразена и в проекта. Сградата е във формата на буквата С.

Има още...
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР