Наредбата за новородените е една инициатива на Община Елин Пелин,

...
Наредбата за новородените е една инициатива на Община Елин Пелин,
Коментари Харесай

Николай Плещов: Стремим се да имаме отношение към младите хора

Наредбата за новородените е една самодейност на Община Елин Пелин, която е еманацията на нашата политика за поощряване на раждаемостта и изобщо за цялото отношение на общината към младежите, към средата на живот в нашата община, тъй като в нашата стратегия ние сме приели две съществени неща – грижа за младите и почтени старини за нашите възрастни хора.

Това сподели в изявление за БГНЕС ръководителят на Общински съвет-Елин Пелин Николай Плещов.

В Елин Пелин се организира за седма поредна година церемонията „ Бебе на годината “, чийто уредници са общината и нейните спонсори, на която бяха зарадвани с материални награди всички бебета на територията на община Елин Пелин, които са родени през януари месец 2023 година

По този мотив БГНЕС беседва с Николай Плещов, който описа повече за самата самодейност, както и за Наредбата за новородените, посредством които община Елин Пелин подава ръка на родителите, карайки ги да усещат поддръжката на институциите във времена, в които е мъчно да бъдеш родител.

„ Такава е концепцията и на нашата Наредба – съгласно това какви родители имат деца, ние даваме парични тласъци. Това ще рече следното: имаме диференциация на база обучение, дали са прецизни данъкоплатци към община Елин Пелин, от какъв брой време живеят на територията на общината “, означи той и изясни, че според от всички критерии се приготвя една рейтингова система, в която тези качества се правят оценка и надлежно родителите, съгласно броя на децата си, получават финансови тласъци.

Плещов акцентира, че най-големият финансов тласък е в размер на 5 000 лв. за трето и всяка последващо родено дете на двама висшисти. „ Насърчаваме хората да се включват и да получават тези тласъци “, съобщи той.

Председателят на ОбС-Елин Пелин открои като оригиналност, която е въведена тази година, че към този момент финансовият тласък се изплаща на три пъти. „ Най-голямата част е, естествено, при раждането на детето, само че ние оставаме с нашите съграждани и те получават последващи траншове при записване на детето в детско образователно заведение, детска градина на територията на община Елин Пелин, и при постъпване в първи клас отново на територията на община Елин Пелин “, заяви той и добави, че по този начин от общината се надяват децата да останат техни съграждани и да намерят почтено място за реализация тук.

Подпомогнати от Наредбата за новородените, която съществува от 2017 година, са до 100 деца на година.

Новородените бебета през 2017 година са 196, през 2018 година – 184, през 2019 година – 172. През 2020 година и през 2021 година бебетата в община Елин Пелин се усилват, като надлежно те са 204 и 223. През 2022 година новородените са 176.

Финансово подкрепени въз основа на Наредбата за новородени през 2017 година са 44 фамилии със сумата от 16 100 лева, през 2018 година – 93 фамилии с 32 300 лева През 2019 година с 41 100 лева е оказана поддръжка на 88 фамилии. През 2020 година с 36 000 лева са подкрепени 86 фамилии, като тогава са се родили две двойки близнаци и 6 деца, които са трети по ред в фамилиите. Със сумата от 51 100 лева 98 фамилии за получили финансов тласък през 2021 година 86 са фамилиите през 2022 година, подкрепени от общината с 45 950 лева, като има и четири двойки близнаци.

„ На нас ни е ясно, че един веществен или финансов тласък не може да накара някой да предприеме стъпката да бъде родител. Да, и страната отпуска пари, общината също “, уточни Плещов, като разясни, че най-важно е, обаче, че община Елин Пелин не оставя своите съграждани.

„ Разбираме, че да бъдеш родител, е отговорност, не е лека задача в днешни времена, в които се изисква да се върнеш бързо на работното си място, да намериш къде детето ти да бъде обещано в детска градина. Радваме се, че на територията на нашата община няма подобен проблем. Имаме места в детските градини “, добави още ръководителят на ОбС-Елин Пелин. По думите му от общината непрекъснато се стремят да усъвършенстват материалната база и паричният тласък е просто една протегната другарска ръка. Той изрази вяра, че родителите ще съумеят да покрият най-големите си потребности със сумата, защото парите, когато става въпрос за деца, в никакъв случай не са непотребни.

Плещов е безапелационен, че Община Елин Пелин се стреми да има отношение към младежите, като това включва с изключение на материалните тласъци, и една добра учебна среда, една добра спортна инфраструктура, да имат опция за извънкласни занимания. „ На територията на общината работят и много спортни клубове, има извънкласни действия, има образователни центрове, които ние подтикваме, постоянно сме в положително отношение с тях, тъй че и по спортни, и културни мероприятия постоянно се радваме на засилен интерес от деца, и изобщо на всички събития, на които общината е уредник и взе участие, най-силно е детското наличие “, означи той. Именно това съгласно него възпитава един дух на патриотичност, на любов към локалното, построява една другарска атмосфера, учи децата да бъдат взаимни един към различен, да си оказват помощ, да се поддържат, и не на последно място, да почитат и историята, и родителите, и учителите си. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР