Наречени на Афродита, гръцката богиня на любовта, се казва, че

...
Наречени на Афродита, гръцката богиня на любовта, се казва, че
Коментари Харесай

Шоколад, ягоди, стриди: Действат ли наистина афродизиаците?

Наречени на Афродита, гръцката богиня на любовта, се споделя, че афродизиаците покачват либидото, потентността и половото наслаждение. Кой не е чувал, че шоколадите, ягодите и стридите могат да имат толкоз мощен резултат? Исторически видяно, афродизиаците са включвали даже по-странни хранителни артикули – в това число токсичната испанска муха, надробен носорог и екстракти от редки растения.

Всъщност, по време на проучване за книгата си „ Сношения “, съавторът Марта Хопкинс откри, че съвсем всяка храна в миналото е била считана за афродизиак.

„ В исторически проект храните, считани за афродизиаци, са били сложни за намиране, редки или скъпи, като трюфели, гъши дроб и хайвер, или завършени като сексуален орган, като аспержи или артишок, и даже скотски тестиси “, споделя Хопкинс.

Въпреки че сме склонни да мислим за афродизиаците от позиция на похотта, романтиката и либидото, през 17-ти век – когато всичко от бадемите до пащърнака се е смятало за афродизиаци – те са били свързвани с репродуктивността и плодовитостта и са давани на фамилни двойки като по-скоро здравно средство. вещество, споделя Дженифър Еванс, старши учител по история в университета в Хартфордшир, която изследва историята на храната и плодородието.

За тези, които имат проблеми с кръвообращението, е правилно, че избрани храни могат да оказват помощ по сходен метод на лекарството Виагра – като отпускат кръвоносните съдове и усъвършенстват притока на кръв към гениталиите. Аминокиселината L-аргинин, открита в храни като тикви, орехи и говеждо месо, се трансформира в азотен оксид в тялото, което усилва притока на кръв. Същото важи и за храни с високо наличие на омега 3 мастни киселини, в това число сьомга и авокадо. Друг асистент е кверцетинът. Намерен в ябълки, горски плодове, грозде, алено вино, чесън и черен шоколад, кверцетинът има противовъзпалителни свойства, които могат да подобрят притока на кръв.

Въпреки това, единствено хора с злепоставен кръвен поток ще видят някакви усъвършенствания на половата функционалност, като ядат тези храни, споделя Лаури Райт, представител на Американската академия по хранене и диететика. Някой с добра циркулация е малко евентуално да види някакви промени.

Когато множеството от нас мислят за афродизиаци обаче, ние не мислим за половата функционалност, а за желанието.

Една храна, за която от дълго време се счита, че покачва половото предпочитание, е шоколадът. Проучванията демонстрират, че какаото може да усили притока на кръв в елементи от тялото ни отвън торса. Но когато беше изследвана директната му връзка със половото предпочитание, не бяха открити доказателства в поддръжка на използването му като афродизиак.

Всъщност едно наблюдателно изследване от 2021 година откри противоположното. Изследователите попитаха 700 души за техния интерес към секса и потреблението на шоколад. Установено бе, че дамите, които ядат шоколад по-често, също оповестяват, че имат по-малък интерес към секса. Те управляват други вероятни аргументи за ниско полово предпочитание или висока консумация на шоколад, в това число неприятно въодушевление, кръвно налягане и банкет на калории. Резултатите, допускат те, демонстрират, че яденето на шоколад може да работи като сурогат на секса посредством стимулиране на производството на невротрансмитери серотонин и допамин, които също играят роля в нашите полови реакции.

Всъщност не са открити доказателства, доказващи, че която и да е храна покачва половата възбуденост или предпочитание.

Има едно изключение: алкохолът. Редица дребни изследвания демонстрират, че потреблението на алкохол е обвързвана с възбудата. Но също по този начин може да попречи на половата интензивност.

По-специално аленото вино може да бъде индиректно обвързвано със половата функционалност заради евентуалните му изгоди за здравето на сърцето, споделя Майкъл Кричман, акушер, гинеколог и клиничен полов консултант в Центъра за полово здраве и медицина за оцеляване в Южна Калифорния.

Преглед от 2022 година на повече от 50 изследвания заключава, че до четири порции алено вино на седмица са свързани с по-нисък риск от сърдечно-съдови болести спрямо бирата и спиртните питиета. Въпреки това, както обясниха откривателите, има доста други объркващи фактори, които биха могли да обяснят тази връзка. Като цяло връзката сред аленото вино и сърдечно-съдовото здраве остава неубедителна.

Репутацията на виното като афродизиак също може да идва от обстоятелството, че то е част от средиземноморската диета, дефинирана като състояща се най-вече от храни на растителна основа като плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, бобови растения и ядки, риба и зехтин и с релативно ниско наличие на захар, сирене и месо. Средиземноморската диета е по-скоро метод на живот, в сравнение с една единствена храна, може да има качества на афродизиак.

За хората, които спортуват, имат здравословна диета и по-малко стрес, всички тези детайли работят дружно и имат по-добър полов живот.

„ Изследванията откриха, че аленото вино въздейства на половата функционалност, само че не знаем дали това е диетата или композиция от диета, метод на живот и генетика “, споделя Кричман. „ Това, което знаем е, че за хората, които спортуват, имат здравословна диета и по-малко стрес, всички тези детайли работят дружно и те имат по-добър полов живот. “

Цялостната ни диета може да работи като афродизиак посредством изгоди като усъвършенстван кръвен поток, нараснали хормони или нараснало въодушевление, споделя Райт.

Едно изследване, включващо 600 дами с диабет вид две, откри, че средиземноморската диета е обвързвана с по-ниски равнища на полова дисфункция, до момента в който друго изследване заключи, че диетата може да бъде обвързвана и с възстановяване на еректилната дисфункция. „ Изводът е, че здравословната диета от морски блага, постно месо, ядки, плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни, което е главно средиземноморската диета, оказва помощ за поддържане на нервната функционалност и поддържа кръвния поток и хормоните “, споделя Райт.

Причината, заради която няма подкрепящи доказателства, че всяка обособена храна е афродизиак, е добра: всяка една храна, която има подобен мощен резултат, би била рискова, споделя Джесика Абът, старши учител по еволюционна екология в университета Лунд в Швеция.

„ Повечето от храните, които ядем, няма да имат странични резултати, което е успокояващо. Ако имаха, не би било безвредно да ги ядем постоянно “, споделя тя. „ Всички билки, които са били свързвани с афродизиаци, са типовете храни, които нормално не бихме яли доста, като да вземем за пример растенията „ не ме докосвай “ и дестилат от корен с високи дози, които имат дейни съединения, употребявани като отбрана против тревопасни животни. “

Така че за какво някои хора се кълнат, че избрани храни имат качества на афродизиак? Може просто да е, тъй като имат вяра, че ще го създадат, споделя Кричман.

„ Стридите имат лимитирани доказателства за въздействие върху половото предпочитание, само че липсва строго изследване [доказващо този ефект] – частично тъй като плацебо резултатът е толкоз огромен “, споделя той.

Фактът, че половото предпочитание е толкоз многостранно и самостоятелно за всички афродизиаци, може да работи в негова изгода, споделя Нан ​​Уайз, психотерапевт и секс терапевт в университета Рутгерс в Ню Джърси.

„ Желанието е физическо, психосоциално и релационно и включва доста променливи. Ако смятате, че дадена храна усилва желанието, логиката на психиката на плацебо резултата визира способността ни да се включваме или изключваме “, споделя Уайз.

Всичко опира до подтекста на храната, която ядем, прибавя Еванс от университета в Хартфордшър. „ Не мислите за шоколада като за афродизиак всякога, когато влезете в Twix. Трябва да сте в верния подтекст “, споделя тя.

Нашият самостоятелен опит също може да бъде мощен определящ фактор за това кои храни покачват половото предпочитание във всеки от нас, споделя Жан-Кристоф Билетер, доцент по обществено и полово държание в университета в Гронинген в Холандия.

„ Хората са доста внушителни и мозъкът е обвързван да образува мощна памет, когато имаме полов триумф. В взаимозависимост от обстановката, в случай че нещо се е случило в средата, в която човек е правил секс, това ще се трансформира в нещо, което да провокира желанието за секс в бъдеще. "

Друго евентуално обвързвано с мозъка пояснение за резултата на афродизиак е нашето въодушевление. Изследванията демонстрират, че позитивното въодушевление е обвързвано с нараснала полова възбуденост, а диетите, богати на растителни храни, са свързани с по-нисък риск от тревога и меланхолия.

Всъщност може да се окаже, че съвсем всяка храна може да има качества на афродизиак. Най-малкото, в случай че човек гладува и няма храна в близост, има смисъл половото му предпочитание да намалее.

„ От еволюционна позиция, хората имат предпочитание да вършат секс, с цел да се възпроизвеждат, и ние би трябвало да имаме здравословно тегло и диета, която обезпечава верните хранителни субстанции, с цел да създадем това “, споделя Билтер.

Има доказателства, че храната постоянно се появява в порнографията от 17-ти век по същата причина, споделя Евънс: тя е там, с цел да помогне на двойка за идващия стадий.

Ако смятате, че дадена храна усилва желанието, логиката на психиката на плацебо резултата визира способността ни да се възбуждаме или изключваме.

Има и доказателства от природата, че ядем храни, които ни карат да изглеждаме привлекателни за противоположния пол. Помислете за характерностите на избрани птици: мъжките са по-цветни, тъй като женските го намират за прелъстителен и те реализират този цвят, като ядат храни с каротеноиди.

Това се отнася и за хората. „ В предишното дамите, които се считали за най-привлекателни, нормално били по-пълни, защото да са дебели, когато нямало доста храна в близост, можело да значи, че дамата е добра в размножаването “, споделя Билетер.

Може да има и качество на афродизиак, присъщо на практиката да се дава храна на полов сътрудник – което може би изяснява същинската причина кутия шоколадови бонбони за Свети Валентин или домашно приготвена храна да провокира предпочитание.

„ Паяците хващат мухи, с цел да ги показват на женските, с цел да се чифтосват, до момента в който един тип щурец създава желеобразна конструкция, с цел да накара женските да се чифтосват с тях “, споделя Абът.

Идеята за афродизиаците е оживяла толкоз дълго, тъй като хората постоянно са били привлечени от концепции, които дават обещание младост, дългоденствие и плодовитост, твърди Евънс. И заради тази причина е евентуално да продължим да имаме вяра в тях за епохи напред.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР