Нарастващото напрежение в търговските отношения между САЩ и Китай се

...
Нарастващото напрежение в търговските отношения между САЩ и Китай се
Коментари Харесай

Ново търговско напрежение между САЩ и Китай разклати технологичния сектор

Нарастващото напрежение в комерсиалните връзки сред Съединени американски щати и Китай се отразявa отрицателно на американските тържища, защото слага на карта световния стопански напредък и отблъскват вложителите от по-рисковите активи.

Във вторник, Dow Jones означи най-големия си дневен спад за годината, а S&P 500 и Nasdaq третият си по величина. До тази обстановка се стигна, откакто късно в понеделник комерсиалният представител на Съединени американски щати Робърт Лайтизер и министърът на финансите Стивън Мнучин оповестиха, че Китай е отстъпил от уговорките, поети по време на последните търговски договаряния. Тези мнения последваха непредвиденото изказване на президента Доналд Тръмп в неделя, че ще увеличи митата за китайски артикули на стойност 200 милиарда $ от 10% на 25%. В отговор, Пекин разгласи във вторник, че китайският вицепремиер Лиу Хи ще посети Съединени американски щати в четвъртък и петък за нов кръг търговски договаряния. Ако не бъде реализирано съглашение, повишените равнища би трябвало да влязат в действие от петък.



Изказванията на американската администрация пораждат угриженост измежду огромните вложители, че комерсиалните договаряния сред двете страни биха могли да лишават доста повече време, в сравнение с се смяташе до неотдавна. " Седмица след седмица чувахме, че има прогрес в договарянията и че ще бъде реализирана договорка ", разяснява Кейт Уорн, капиталов пълководец в Edward Jones, като прибавя, че в този момент излиза наяве, че упованията са напълно разнообразни.

Инвеститорите са загрижени, че в случай че бъдат наложени спомагателни мита, това може да се отрази извънредно отрицателно на веригите за доставки и цялостния икономическия напредък.

Индустриалните и софтуерните акции означават максимален спад във всички 11 съществени бранша на S&P 500, като само при комуналните услуги и енергетиката той е под 1%. Акциите на Boeing Co, най-големият американски експортьор за Китай, се намаляват с 3.9%, а тези на Caterpillar Inc. с 2.3%. Ценните бумаги на Microsoft записват оттегляне с 2,1%, a на Apple Inc. с 2,7%.

Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР