Нарастващото напрежение между САЩ и Германия за газопровода Северен поток-2,

...
Нарастващото напрежение между САЩ и Германия за газопровода Северен поток-2,
Коментари Харесай

Напрежение между Европа и САЩ в спора за руския газ

Нарастващото напрежение сред Съединени американски щати и Германия за газопровода " Северен поток-2 ", който ще усили размера на съветския газ, вливащ се в Европа, продължава да подкопава трансатлантическия съюз.
Доминирането на съветския газ на пазарите на американските съдружници през Атлантическия океан наскоро изостри напрежението сред двете страни поради различен план за водопровод, приближаващ от Русия към Европа, който ще минава през балтийските страни, Финландия, Швеция и Дания, достигайки на север Германия при региона Грайфсвалд.
Газопроводът „ Северен поток -2”, с дължина 1 200 километра, ще заобиколи обичайния маршрут през Украйна и ще доставя 55 милиарда кубически метра газ за Европа годишно. От 2012 година, когато планът започва, съперниците му в Европейския съюз - изключително Франция и Полша, дружно със Съединени американски щати, го видяха като още един опит Русия да усили политическото си въздействие в Европа, изолирайки Украйна, написа " Сабах Дейли ".
Нарастващото напрежение неотдавна избухна в американската енергийна столица Хюстън по време на сесия, озаглавена „ Европейски разговор за енергийна сигурност”, в границите на проведената от IHS Markit, седмица на CERA. Дебатите в сесията, на които участваха посланикът на Германия в Съединени американски щати Емили Хабер, заместник-министърът на енергетиката на Съединени американски щати Дан Бройлет и заместник-министърът на енергетиката на Полша Томаш Дъбровски, още веднъж разкриха пукнатините в трансатлантическия съюз, когато става дума за енергетика и господството на Русия като снабдител.
Най-очевидното противоречие се състои в неспособността на страните да стигнат до общо схващане във връзка с обосновката на плана. Германия твърди, че " Северен поток-2 " е чисто търговски план, който ще удвои размера на съветския газ, течащ към северните крайбрежия на Черно море. Същевременно, опасението на Съединени американски щати и някои европейски народи е, че той е единствено политически инструмент за разширение на въздействието на Русия върху Европа.
Всъщност дебатът стартира с позоваване на анексирането на Крим от Русия през 2014 година и конфликтите сред Русия и Украйна в Керченския пролив – дейности, които доведоха до закъснение от страна на Европейския съюз на „ Северен поток-2 “. " Не можем да пренебрегваме анексирането на Крим от Русия и какво се случва в Украйна, в случай че желаеме да приказваме за европейската газова сигурност ", сподели Дан Бруйле.
По-късно Емили Хабер призна, че планът „ Северен поток “ е станал политически, след нахлуването на Русия в източна Украйна и анексирането на Крим. Но тя гневно отбрани изказванието на Германия, че планът е най-много и на първо място стопански.
" Намирам това концентриране върху " Северен поток " за прекалено ", сподели Хабер в разгара на напрежението в полемиката й с американските и полските участници. Тя продължи да поддържа причините си, заявявайки, че: " Северен поток-2” не е цел на страната. Той е цел на фирмите като стопански преимущества, тъй като това е нещото, към което се стремят те ".
Заместник-министърът на енергетиката на Съединени американски щати Бруйле отхвърли изказванията на немския дипломат и обърна внимание на обстоятелството, че съветският сътрудник по плана - " Газпром " е следен от страната и е стартирал плана по заповед на Москва. " Това не е чисто частен план за развиване на енергетиката ", сподели той и добави: " Тогава какви са претекстовете за неговото реализиране? Ако това е практикуване на активност, ръководена от държавно ръководство, би трябвало да се вгледате в геополитиката и участващите в него държавни управления. "
В настрана изявление във вторник по време на същия конгрес, държавният секретар на Съединени американски щати Майк Помпео изрече изказванието, че Германия дава пари на руснаците, до момента в който други [европейски страни] ги пазят.
В своето публично изказване пред форума, Помпео се концентрира върху заплахите от доминирането на съветския газ в Европа. " Тя [Русия] лиши Украйна от опцията да създаде газови запаси за себе си и да употребява свои газопроводи и мрежи, за обезпечаване на сила за личния си народ. Сега тя по-скоро употребява тези тръбопроводи, с цел да окаже напън - политически напън - на украинския народ”, изясни той в детайли. Изказванията на Помпео и Бруйле демонстрират ожесточената опозиция от страна на Съединени американски щати към плана и напъните им да намерят поддръжници като Полша и да усилят вноса на газ в съюза.
В отговор на изказванието на немския дипломат Хабер, че енергийната сигурност зависи от съществуването на голям брой пътища и развита инфраструктура, а не толкоз от източника на газ, заместник-министърът на енергетиката на Полша Дабровски сподели: " Ако имаме развита инфраструктура, само че знаем, че газът идва от същото място, това не трансформира нищо. Все още подвластен от един снабдител. Той означи също, че Полша и Литва създават връзка, известна като газопровода Полша-Литва. Дабровски съобщи, че посредством даване на благоприятни условия за достъп до разнообразни снабдители на газ на европейските газови пазари, тръбопроводът ще понижи зависимостта на балтийските страни от Русия като единствен подобен.
За да смекчи напрежението в сесията, вицепрезидент на IHS Markit Карлос Паскуал се намеси в полемиката, влизайки в някогашната си роля на посланик. Бивш дипломат на Съединени американски щати в Мексико и Украйна, той прикани участниците в полемиката да обмислят опцията „ Северен поток “ да е в същността си както търговски, по този начин политически план. Той означи също, че Украйна ще бъде изложена на напън вследствие вноса на полутечен природен газ (LNG) в Европа. Паскуал също по този начин обърна внимание на значимостта от запазването на трансатлантическия консенсус по отношение на справяне с държанието на Русия в Украйна.
Намаляването на вноса на съветски газ като цел на външната политика
Въпросът за съветското владичество на газовия пазар в Европа сигурно не е нов. Проектът „ Южен поток “, който има за цел да достави каспийски газ за Европа през Турция, сигурно беше желан от американски дипломати, които лобираха за него. Нещо повече, намаляването на преобладаващата позиция на Русия на европейския газов пазар е двупартийна политика. През ноември 2018 година Камарата на представителите на Съединени американски щати одобри двупартийно решение, противопоставящо се на „ Северен поток-2”. Необвързващата резолюция прикани европейските държавни управления да отхвърлят газопровода и изрази поддръжка за глобите на Съединени американски щати по отношение на субекти, участващи в плана.
Целейки да употребяват своите запаси от полутечен природен газ както като търговски, по този начин и като инструмент на външната политика, Съединени американски щати усилиха износа си на газ за Европа. Тази седмица Европейската комисия заяви, че от 25 юли 2018 година, когато Жан-Клод Юнкер и Доналд Тръмп се споразумяха да укрепят стратегическото съдействие сред Съединени американски щати и Европейски Съюз, в това число в региона на енергетиката, вносът на полутечен газ от Съединени американски щати се е нараснал със 181%, достигайки 7,9 милиарда кубически метра. През последните шест месеца Съединени американски щати регистрират 12% дял от общия импорт на полутечен природен газ в Европейски Съюз, до момента в който преди съглашението сред Юнкер и Тръмп той е бил едвам 2,3%. През януари вносът на американски полутечен газ е бил 1,3 милиарда куб. м., което е нарастване от 102 млн. куб. м. в съпоставяне със същия месец през 2018 година През февруари 2019 година общият експорт на втечне газ от Съединени американски щати възлиза на 600 млн. куб. метра.
Междувременно по данни на Евростат, през първата половина на 2018 година износът на съветски газ за Европейския съюз съставлява 40,6% от общия импорт на газ в блока, което прави Русия най-големият снабдител за този интервал.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР