Нарастването на цената в кампания 2022 процентно изглеждаше голямо, но

...
Нарастването на цената в кампания 2022 процентно изглеждаше голямо, но
Коментари Харесай

Христо Николов: Илюзорно е увеличението в изкупната цена на розовия цвят

" Нарастването на цената в акция 2022 процентно изглеждаше огромно, само че на процедура то е илюзорно, тъй като ние имахме голямо повишаване на индустриалните разноски. Горивата скочиха с близо 70% по отношение на акцията за 2021.Торовете стигнаха до 400% нарастване на цените, разноските за работна ръка се повишиха и в действителност нарастването на изкупната цена на розовия цвят не съумя да компенсира увеличените индустриални разноски на фермерите ". Това сподели ръководителят на Професионална асоциация на розопроизводителите в България- Христо Николов в дневния блок " Добър ден, България " на " Фокус " .

Той счита, че въпреки всичко има наклонност за възобновяване през тази година.

" По-голяма част от създаденото масло през предходната кампания намира своите пазари. Трезорите по складовете от предишни акции започнаха да се изчерпват, тъй че има едно възобновяване на пазара и това дава успокоение на преработватели и производители ", разяснява още Николов.

Той мисли, че би трябвало да преглеждаме бранша през две призми. Тази на същинското земеделско произвеждане и розопроизводство и втората - преправка и реализация на пазара на маслото.

" От позиция на земеделието - като всички хора в бранша изпитваме известни усложнения, които са свързани и с метеорологичните условия и с високите цени на горива, препарати за растителна отбрана, торове. Най-големите  терзания на розопроизводителите са решаването на казуса с работната ръка или по-скоро неналичието на такава за съществени мероприятия и най-много за акцията по розобер ", безапелационен бе ръководителят.

Той си изяснява неналичието на работна ръка с това, че работата евентуално наподобява тежка и неатрактивни за хората, заради ниско възнаграждение. И прецизира, че този проблем е от години.

" В най-голяма степен спадовете в междинните добиви от единица повърхност се дължат на неналичието на работна ръка и несъумяването на фермерите да приберат на 100% реколтата си ", добави още Николов.

" Заплащането в бранша на земеделието изостава доста от всички останали браншове на стопанската система и това трансформира работата в неатрактивна. Проблемите са дълбоки, доста са. Натискът върху цената на розовия цвят принуждава фермера да заплаща по-малко, в сравнение с му се желае и на него, да не може да е конкурентен на пазара на труда ", приключи по този начин ръководител Николов.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР