Нарастването на минималната работна заплата от 1 юли е без

...
Нарастването на минималната работна заплата от 1 юли е без
Коментари Харесай

Синдикатите искат още едно увеличение на минималната заплата тази година

Нарастването на минималната работна заплата от 1 юли е без конкуренция. Синдикалната позиция е, че е безусловно неотложно минималното заплащане да се усили още един път през тази година. Това обявиха за Българска телеграфна агенция президентът на КНСБ Пламен Димитров и икономическият консултант на КТ " Подкрепа "  Ваня Григорова, които бяха потърсени за коментар във връзка оповестената от финансовото министерство тригодишна бюджетна прогноза, в която е заложено минималната работна заплата да се замрази на 710 лв. до 2025 г. 

Пламен Димитров уточни, че отдава това предложение на рутинността в бюджетната процедура, спазването на календара и периодите в закона.  " Ако се върнем обратно, ще забележим, че това постоянно се е случвало – в годините се показваха информации, които след това подлежаха на смяна. Обикновено в първичните таблици всички параметри са замразени, по-късно се сменят ", уточни Димитров. 

По думите му, незабавно след публикуването на прогнозата той е имал диалог с финансовия министър, който го е уверил, че дебатите за минималната работна заплата, за това по какъв начин ще наподобява политиката по приходите в обновения бюджет от 1 юли, ще бъдат водени на Тристранен съвет в идващите седмици. Дори и самата ръководеща коалиция има желание да внася разнообразни оферти от сегашните, уточни Димитров.  

Ваня Григорова разяснява, че не може да се одобри за проформа заложен знак в документ като бюджетната прогноза. " Можем единствено да се надяваме, че това, което виждаме в документа е неточност или пропуск на специалист ", съобщи Григорова. По думите й, на последното съвещание на Националния съвет за тристранно съдействие министър Василев е дал знак, че държавното управление ще усили минималното заплащане още един път тази година, а предходната седмица министърът на труда и обществената политика съобщи, че минималната работна заплата може да надскочи 760 лв.. 

Позицията на КНСБ е, че минималната работна заплата би трябвало да стане най-малко 760 лв. от 1 юли , напомни Пламен Димитров. 

Ваня Григорова от КТ " Подкрепа "  посочи, че минималното заплащане би трябвало да е сред 840 и 1000 лв.. Долната граница е съгласно заложеното в европейската инструкция за минималните заплати – тя да е 50% от междинната, а горната е по отношение на междинните равнища на покупателната дарба на минималните заплати в Европейски Съюз. " Колко тъкмо ще е нарастването и дали ще има повишаване, ще реши държавното управление, само че изрично застъпвам тезата, че е безусловно неотложно тази година да има още едно нарастване на минималната заплата ", съобщи синдикалистът. 

КНСБ упорства за растеж на приходите в бюджетния и в частния бранш, тъй че да се компенсира най-малко инфлацията, която е регистрирана. " Според нас годишната инфлация ще стигне 12-15%. Тази инфлация би трябвало безусловно да бъде обезщетена за всички, за които не е – освен за бюджетния бранш, само че и за частния ", уточни Димитров. 

По думите на президента на КНСБ  през груповото трудово договаряне в доста предприятия към този момент са реализирани нараствания от 10-15%, а сега се водят договаряния и на стотици други места в частния бранш за нарастване на заплатите. " Правим всичко допустимо да се компенсират приходите на работещите най-малко с тази сериозна и галопираща инфлация ", съобщи президентът на КНСБ.

Той счита, че от 1 юли пенсиите би трябвало да бъдат увеличени кумулативно през увеличението на тежестта на година застрахователен стаж и през швейцарското предписание, тъй че да не се получат по-малки размери от сегашните, дружно с covid-добавките от 60 лв., които ще отпаднат. Пламен Димитров напомни, че швейцарското предписание залага най-малко на нарастването, а не таван. Отделно – може да се направи и диференциация на повишаването на пенсиите, тъй че да се интегрира добавката – с по-сериозен кумулативен % на нарастване на по-ниските и диференциация при по-високите. " Ако не греша над 16% би трябвало да бъде нарастването от 1 юли кумулативно през стажа и през швейцарското предписание, с цел да не се получат по-малки размери от сегашната пенсия, плюс добавка ", добави той.  
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР