Нарасналата смъртност на делфини в Черно море, наблюдавана напоследък, може

...
Нарасналата смъртност на делфини в Черно море, наблюдавана напоследък, може
Коментари Харесай

Нарасналата смъртност на делфини в Черно море може да е заради войната в Украйна

Нарасналата смъртност на делфини в Черно море, следена в последно време, може да се дължи на войната в Украйна, оповестява " Хюриет дейли нюз ", базирайки се на учени, съобщи Българска телеграфна агенция.

От началото на съветската инвазия в Украйна на 24 февруари Турция регистрира повишаване на случаите на изхвърлени на брега делфини. Турската фондация за морски проучвания (TURSAV) разгласи неотдавна, че над 80 екземпляра от този бозайник са били открити мъртви по западното крайбрежие на турското Черноморие, което съгласно фондацията съставлява " извънредно нарастване ".

Според обява в " Гардиън " откриватели считат, че засиленото шумово замърсяване в Северното Черноморие, породено от към 20 кораба на съветския флот и продължаващите военни интензивности, може да са тласнали делфините на юг към българското и турското крайбрежие, където те попадат в мрежите на риболовци.

Байрам Йозтюрк, ръководителят на TUDAV е склонен с опцията " акустична контузия " да е довела до увеличената смъртност на делфини по турските крайбрежия.

По неговите думи половината от делфините са умрели, откакто са се оплели в риболовен мрежи. Съдбата на другите обаче остава неуточнен въпрос, споделя той пред " Гардиън ".

" Акустичната контузия е една от опциите, които идват мислено. Нямаме доказателства за това какво може да аргументи нискочестотният сонар в Черно море, тъй като в никакъв случай преди не сме ставали очевидци на толкоз доста кораби и толкоз огромен звук за толкоз дълготрайно време, а науката постоянно желае доказателства ", добави той.

Угур Йозсандъкчъ, академик от университета в Синоп, също сочи към войната в Украйна. Пред организация ДХА той уточни, че заради войната в Украйна делфините евентуално се насочват на юг.

" Има десетки кораби в Черно море и ние не знаем какъв брой постоянно те употребяват сонар ", споделя той.

Военноморските сили нормално употребяват сонар, с цел да засичат противников подводници, показва " Гардиън ".

" При състояние, че морските бозайници разчитат на звукове за връзка, шумът под водата може да има съществени, даже съдбовни последствия върху животните ", споделя Йозсандъкчъ.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР