Нараснаха опасенията за изригване на вулкан край Неапол след най-силното

...
Нараснаха опасенията за изригване на вулкан край Неапол след най-силното
Коментари Харесай

Италиански супервулкан може да изригне с мощта на Везувий

Нараснаха опасенията за изригване на вулкан край Неапол след най-силното земетресение от 40 години насам. Изготвят се проекти за евакуация след интензивността в находището Кампи Флегрей, за което специалистите предизвестиха, че е в рисково положение, оповестяват отThe Guardian.

Сеизмичната интензивност на Кампи Флегрей, състоящ се от антични вулканични кратери, се ускори през последната година и изключително през последните месеци след земетресението с магнитуд 4,2 по Рихтер.

Кампи Флегрей е дом на минимум 360 000 души.

" Наблюдаваме обстановката, само че не знаем по какъв начин ще се развие. В случай на изригване не знаем по кое време и къде може да се случи. Колкото и да е малко, то ще провокира обществени безредици ", съобщи Карло Дольони, президент на Националния институт по геофизика и вулканология на Италия (INGV), пред TGCom24.
За разлика от близкия конусовиден Везувий, чието изригване през 79 година от н.е. унищожава древноримските градове Помпей и Херкулан, Кампи Флегрей е калдера или хлътналост с дължина 7 благи, формирана преди 39 000 години след изригване, което я изпразва от магма. Тя обаче е доста по-активна от Везувий.
Хиляди дребни трусове от 1950 година насам са отслабили калдерата - котловината в горната част на вулкана, защото налягането под нея се е нараснало, което е основало условия за скъсване. Това се показва в изследване, направено взаимно от учени от Националния институт по геофизика и вулканология на Италия (INGV) и Университетския лицей в Лондон (UCL) през юни, в което се заключава, че вулканът се доближава към " точката на изкривяване " и е в " извънредно рисково положение ".

Джузепе Де Натале, шеф на INGV, акцентира, че има " висок риск от мощни земетресения ", и добави, че на 18 септември е изпратил писмо до Съвета на Неапол, в което предлага да се извършат инспекции за сигурност на публичните здания, като се стартира от учебните заведения и лечебните заведения, и да се вкарат процедури за евакуация, в случай че е належащо.

Земетресението в сряда, което беше усетено в Рим, накара хората да изоставен домовете си и да нарушат придвижването на влаковете, макар че не бяха оповестени данни за ранени или огромни вреди.

Нело Мусумечи, министър на гражданската отбрана, съобщи, че през идващите няколко дни ще се срещне с локалните управляващи в Неапол, с цел да изиска " ускорение на правенето на проектите за овакантяване на страната при положение на изключителна обстановка ".

" Трябва да бъдем подготвени за всевъзможни условия, само че би трябвало да заобикаляме суматохата, тъй като сега тя не е оправдана ", заключитой.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР