Напусна ни световноизвестният моден дизайнер Юбер дьо Живанши. Прочутият французин

...
Напусна ни световноизвестният моден дизайнер Юбер дьо Живанши. Прочутият французин
Коментари Харесай

Живанши крои дрехи от небето

Напусна ни световноизвестният фешън дизайнер Юбер дьо Живанши. Прочутият французин е умрял от естествена гибел в съня си на 91-годишна възраст в резиденцията си край Париж на 10 март. Тъжната вест заяви сътрудникът му – някогашният дизайнер Филипе Венет, от името на стилната къща „ Живанши “, учредена през 1952 година. „ С голяма тъга Ви осведомявам, че Юбер дьо Живанши умря. Племенниците на дизайнера споделят скръбта на Венет “, гласи заявката.

Юбер дьо Живанши остави трайна диря в света на модата и скрои нови висоти в промишлеността още през 50-те години на предишния век. Негово дело е фамозната дребна черна рокля, която и до през днешния ден е пример за наложително попълнение в дрешника на всяка една жена. Безсъмнено дълготраен отпечатък стилният гуру ще остави след себе си и с работата си с холивудската икона Одри Хепбърн. В средата на 20-и век той е въодушевен от хубостта на звездата от „ Закуска в Тифани “ и основава редица облекла за нея.

Двамата остават близки другари в продължение на 40 години и до края на живота си тя не пропуща да се разноски в негов тоалет на всяко едно блестящо събитие. Той е основен провинен за доста от костюмите й и във филми като „ Как да откраднеш милион “. Благодарение на нея пък името на Живанши става асоциация на грациозност и добър усет, а дребната черна рокля се трансформира в непокътнатата му марка. Пак за Одри Хепбърн Живанши основава и първия си парфюм - L’Interdit. Той е показан през 1957 година и с него стартира взривът на компанията във връзка с козметиката.

По-късно муза на родения в град Бове през 1927 година дизайнер става и първата дама на Съединени американски щати Жаклин Кенеди. Дори за погребението на брачна половинка си Джон Кенеди Жаки избира рокля Юбер дьо Живанши, за която се приказва дълго по-късно. Негови дизайни са измежду нй-предпочитаните и от арикстократичните фамилии във Англия и Китай.

Източник: Monitor
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР