Напусна ни още един достоен българин. На 93 години си

...
Напусна ни още един достоен българин. На 93 години си
Коментари Харесай

Почина още един достоен българин!

 Напусна ни още един заслужен българин. На 93 години си отиде от живота полковник от запаса Сотир Докторов - един от възстановителите на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и запаса.

Полковник от запаса Сотир Докторов е роден в Пещера на 13 октомври 1927 година в семейство на бежанци от Беломорска Тракия. Службата му като офицер в Българска народна армия минава в гарнизоните Бургас, Кърджали, Средец, Пловдив и София. Тринайсет години служи в щаба на 2-ра войска в Пловдив и 3 години в Министерство на народната отбрана.

В продължение на 10 години е шеф на ДНА Пловдив. По негово време ДНА Пловдив се трансформира в обичано място за отдих и културни развлечения на военнослужещите от Пловдивския гарнизон, родолюбиво огнище и ковачница за гении в изкуството и културата. Над 2100 самодейци вземат присъединяване в разнообразни художествени обединения и непроменяемо завоюват челните места в провежданите армейски прегледи за художествена самоинициатива.

В продължение на шест следващи години ДНА - Пловдив е отличник измежду сродните културно-просветни институции на Българската национална войска. По този мотив неговият шеф полковник Докторов е награден с три ордена “Кирил и Методий " 1, 2 и 3 степен. След прекосяването си в запаса, през 1988г. е определен за ръководител на общинския и областен комитет на запасното войнство в Пловдив.

През 1990 година той взе участие в самодейността на група запасни офицери от Пловдивския гарнизон и от Министерство на вътрешните работи за възобновяване на Съюза на офицерите и сержантите от запаса. Четиристотин и осемдесет души се събират на общо заседание в Гарнизонния боен клуб /ДНА/ и избират предприемчив комитет от 25 члена за подготовка на Първия Учредителен конгрес на СОСЗ в София.

Полковник от запаса Докторов е определен за ръководител на Общинската организация на Съюза в Пловдив и няколко мандата я управлява с опитност и такт. През 1995 година Общинската организация на СОСЗ в Пловдив отбелязва своя пик. В нея се записват 3000 члена, проведени в 90 сдружения и 24 клуба по ползи, измежду които се открояват Клубът на Министерство на вътрешните работи и Клубът на офицерите и сержантите, служили в щаба на 2-ра войска.

Създадени са общински организации и в други общини на Пловдивска област. Общинската организация в Пловдив се трансформира в организация - пример на СОСЗР и изиграва решителна роля в сложните години на прехода за запазване на публичния мир в града на тепетата.

Полковник от запаса Докторов не можа да одобри умерено обстоятелството, че даже след фрапантното редуциране на армията се намират политици, които оферират тя да бъде съкратена още. Това би я трансформирало в жалка подигравка на в миналото могъщата българска войска, неспособна да защитят суверенитета и териториалната целокупност на родината.

Дейността на организацията по военнопатриотичното образование е ориентирана към образуването на трайна обич към Отечеството и Българската войска. Честванията на национални и воинските празници се трансформират в хубава традиция. Те се провеждат взаимно с Тракийското сдружение “Войвода Руси Славов ", Гарнизонния боен клуб, военните поделения от гарнизона и останалите военно-родолюбиви съюзи.

Подпомагането на заболели и възрастни запасни военнослужещи в града на тепетата с безвъзмездни медикаменти, облекла и обувки, отпуснати от благотворителни организации и фондации се посреща с признателност на членовете на организацията.

Впоследствие полковник от запаса Сотир Докторов бе определен за почетен ръководител на Общинската организация на СОСЗР. Във връзка с 80-годишнината му, той бе отличен от Министъра на защитата с награден знак " За вярна работа под знамената " – III степен, за дългогодишна работа в Българската войска и значителен принос в активността на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и запаса.

Такива бяха стъпалата от живота на полковник от запаса Сотир Докторов и съвсем всяко от тях бе обвързвано с мисълта за Българската войска и проблемите на запасното войнство.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР