Напусна ни големият композитор и пианист Михаил Големинов (1956-2022), съобщават

...
Напусна ни големият композитор и пианист Михаил Големинов (1956-2022), съобщават
Коментари Харесай

Издъхна големият пианист и композитор Михаил Големинов. Поклон!

Напусна ни огромният композитор и пианист Михаил Големинов (1956-2022), оповестяват от " Музикаутор ".

Обичаният и почитан създател е умрял в резултат на тежка диагноза.

Поклонението пред тленните му остатъци е през днешния ден, 2 март, от 15:00 ч. в ритуалната зала на Централните софийски гробища.

Михаил Големинов е член на организацията на създатели и музикални издатели за ръководство на авторски права от 2003 година насам с над 60 регистрирани творби. Син е на композитора Марин Големинов.

Учи комбинация при Димитър Тапков и Константин Илиев, и диригентство при Константин Илиев в Държавната музикална консерватория в София. През 1985 година продължава музикалното си обучение в Австрия и Холандия при Роман Хаубенщок-Рамати, Тон де Льов, Александър Балтин (композиция), Карл Остерайхер (дирижиране) и Харалд Осбергер (пиано). Изучава и електроакустична музика при Дитер Кауфман в Института за електроакустична музика във Виена.

Между 1992 и 1998 година сътрудничи в редица театрални постановки в Австрия и взе участие в планове, включващи модерни изкуства, смесени медии, интуитивна и компютърна музика.

Участник в разнообразни концерти в като пианист, композитор и диригент, той е притежател на интернационалните награди за комбинация като Hambacher Preis, Sommerliche Musiktage Hitzacker, Carl Maria von Weber.

Произведенията му обгръщат необятен набор от стилове и жанрове - от камерни и оркестрови пиеси до компютърна музика, видеокомпозиции и музикални графики. Те са композирани за Vienna Konzerthaus, Quebec New Music Society (Монреал), MELO-x Saxophone Quartet и други водещи организации и ансамбли.

Поклон пред гения. Почивай в мир!
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР