Напускането на хора от Русия, предизвикано от инвазията на Владимир

...
Напускането на хора от Русия, предизвикано от инвазията на Владимир
Коментари Харесай

Блумбърг: Валутите на Армения и Грузия се изстреляха на върха в класацията заради бежанците от Русия

Напускането на хора от Русия, провокирано от нашествието на Владимир Путин в Украйна, сложи валутите на някогашните руски републики отпред в световната ранглиста тази година, съобщи Блумбърг.

Грузия и Армения в планините на Кавказ, както и Таджикистан в Централна Азия, са измежду най-добре представящите се по отношение на щатския $, откакто десетки хиляди съветски жители се заселиха там от февруари, носейки еквивалента на милиарди долари в спестявания със себе си.

Малките страни са привлекателни, тъй като не се изискват визи за пътешестване, необятно се приказва съветски и няма ограничавания за пренасяне на спестявания в локални банки.

Това докара до повишение на арменския драм с повече от 22% по отношение на долара от началото на годината, което е най-печелившата измежду валутите в света, демонстрират данните, събрани от Bloomberg. Грузинският лари и таджикският сомони са по-силни надлежно с повече от 16% и 10%, изпреварвайки облагите за съветската рубла, която към този момент не е свободно търгувана валута, откакто незабавният финансов надзор сложи дъното пред нейния колапс.

" Руснаците, които се реалокират в тези страни за дълго време заради геополитически проблеми, държат парите си в такива валути и покачват обменния курс ", сподели Наталия Милчакова от Freedom Holding Corp.

Войната изяснява петкратното нарастване на паричните преводи, влизащи в Грузия от Русия до момента тази година, което се равнява на повече от 60% от всички прехвърляния и надвишава 1,75 млрд. долара, съгласно Националната банка на Грузия.

Паричните преводи към Армения възлизат на 2,8 млрд. долара през първите 10 месеца, което е съвсем четирикратно нарастване в съпоставяне със същия интервал на 2021 година През октомври те доближиха най-високото си равнище най-малко от 2004 година насам, сподели арменската централна банка.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР