Напрежението в Южнокитайско море расте Китай изпрати шест бойни кораба

...
Напрежението в Южнокитайско море расте Китай изпрати шест бойни кораба
Коментари Харесай

Задава ли се нова война? САЩ застанаха на страната Филипините срещу Китай

Напрежението в Южнокитайско море пораства

Китай изпрати шест бойни кораба в зоната на рецесията в Близкия изток. Британският таблоид „ The Sun “ удостоверява, че след плануваните учения в Омане, 44-та военно-морска ескадрила на Китайските Военноморски сили, в състава на която са включени есминец с ръководени ракети, фрегата и други кораби, са се отправили към мястото на спора.

Решението е било признато поради ескалацията на спора сред Израел и Палестината. Властите в Пекин се притесняват, че напрежението в района може да докара до международна война, оповестява съветският телеграм канал RVvoenkor.

Междувременно управляващите в Съединени американски щати оповестиха, че поддържат Филипините против това, което те дефинират като нееднократен " тормоз " от страна на Китай в Южнокитайско море, оповестява Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция. 

Американският Държавен департамент дефинира дейностите на Китай като " рискови " и " противозаконни ".

Китай и Филипините си размениха обвинявания поради конфликт в оспорвани води на Южнокитайско море, откакто китайски кораби блокираха филипински плавателни съдове, снабдяващи силите там.

През последните месеци двете страни имаха многочислени конфликти в Южнокитайско море, изключително наоколо до оспорван от тях риф, който е част от архипелага Спратли.

Междувременно Китай заяви, че негов жител, работещ за институт в региона на защитата, е упрекнат в шпионаж в интерес на Съединени американски щати, а делото му е трансферирано за разглеждане в съд в югозападния град Чънду, съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

Според Китайската централна телевизия (КЦТВ) мъж с фамилия Хоу, който работел в неназован институт в региона на защитата, бил изпратен през 2013 година в американски университет по линия на просветителния продан, само че там бил заставен да разкрие китайски държавни секрети.

Китайското министерство на държавната сигурност разгласява през днешния ден документ в профила си в обществената мрежа " Уичат " (WeChat), съпроводен с коментара, че " шпионската активност върви ръка за ръка със заблуждения, изкушения и конспирации ".

Нито в известието на ведомството, нито в това на малкия екран се показва кой е университетът.

Според КЦТВ американски професор, непосредствен до Хоу, го срещнал с някого, който се представял за чиновник в консултантска компания, само че в реалност бил " офицер от американското разузнаване ", употребяващ компанията единствено за прикритие.

В идващите месеци, когато двамата от ден на ден се сприятелили един с различен, офицерът от разузнаването предложил на Хоу да стане експерт-консултант в " компанията му " и му заречен възнаграждание от порядъка 600-700 $ според от качеството на услугата.

Няколко месеца по-късно, до момента в който на посетители при Хоу били неговата брачна половинка и наследник, американецът разкрил същинските си планове и предложил да трансформират метода, по който си сътрудничели. Хоу, изплашен за сигурността на брачната половинка и сина си, приел изискванията, уточни КЦТВ.

Според ангажимента, в течение на голям брой срещи, които продължавали по един час, Хоу щял да бъде питан за строго защитавани държавни секрети, в подмяна на което щял да получи 1000 $ отплата, се споделя в репортажа на малкия екран.

Сътрудничеството траяло и откакто през 2014 година Хоу се завърнал в Китай. Той щял да се среща с представител на американското разузнаване на интернационалните конференции, уточни КЦТВ. Хоу по своя самодейност осигурявал и разследващи сведения в региона на националната защита и военната индустрия, се споделя в известието.

След следствие на китайските управляващи, през юли 2021 година Хоу бил арестуван и упрекнат по съмнение в шпионаж.

През последните години Китай арестува десетки свои и непознати жители в границите на акция за битка с шпионите, с което провокира безпокойството на Съединени американски щати.

Наскоро китайското разузнаване разгласява още детайлности по случая на американски жител, вкаран в пандиза до живот по-рано тази година за шпионаж.

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР