Напрежението в Косово отново ескалира, след като косовската полиция влезе

...
Напрежението в Косово отново ескалира, след като косовската полиция влезе
Коментари Харесай

Евродепутати настояват да се разследва ескалацията на напрежението в Северно Косово

Напрежението в Косово още веднъж ескалира, откакто косовската полиция влезе в конфликт с група тежко въоръжени сърби на 24 септември в село Банска в Северно Косово, където живеят най-вече косовски сърби. Трима членове на групата и един косовски албански служител на реда бяха убити при престрелките. Това е най-драстичното изостряне на обстановката в Косово за последните години. Доскорошният заместник-председател на най-голямата партия на косовските сърби „ Сръбска листа “ Милан Радойчич пое в петък отговорност за събитията.

 

Сърбия и косовските сърби не признават оповестената през 2008 година самостоятелност на Косово. Прищина и Белград водят договаряния с посредничеството на Европейски Съюз за стабилизиране на връзките си.

 

На вчерашната полемика в Страсбург, отдадена на последната ескалация на напрежението в Косово, евродепутати дружно с представители на Европейската комисия и Съвета на Европейски Съюз настояха също отговорните да бъдат изправени пред съда.

 

Испанският държавен секретар по европейските въпроси Паскуал Наваро-Риос, който откри разискването, означи, че висшият представител на Европейски Съюз за външната политика и сигурността Жозеп Борел е призовал двете страни да открият мир и да се върнат към разговора, а в края на полемиката той осъди офанзивите в Банска и прикани виновните да бъдат съдени.

 

Докладчикът на Екологичен потенциал за Сърбия Владимир Билчик от своя страна уточни, че обстановката на място съществено е ескалирала и че през последните 10 години " не сме имали такова принуждение ".

 

" Необходимо е задълбочено следствие. И двете страни имат голяма отговорност да се върнат към разговора ", безапелационен бе Билчик.

 

" Трябва да разберем какво тъкмо се случи на 24 септември и имаме потребност от справедливи обстоятелства. Нямаме потребност от незадълбочено приписване на виновност. Стабилизирането на Балканите пречи на Русия, дестабилизацията е в неин интерес. Единственото решение е кротичък разговор и завръщане на масата за договаряния “, сподели още той.

 

Френският евродепутат Жан-Лен Лакапел оцени, че в случай че някой е виновен за спора сред Белград и Прищина, това са Европейски Съюз и държавното управление в Прищина.

 

Той прикани за въвеждане на наказания против косовския министър председател Албин Курти и акцентира, че нападенията против сръбското население в Косово са останали без последици.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР