Напрежението в Черно море е високо още от първия ден

...
Напрежението в Черно море е високо още от първия ден
Коментари Харесай

Тагарев: Заради мощната проруска пропаганда няма желаещи за армията

„ Напрежението в Черно море е високо още от първия ден на войната. Русия не се колебае да употребява всички средства, с цел да нападна Украйна. След като загуби няколко огромни кораба, в това число флагмана си, Русия изтегли военните си кораби на по-голямо разстояние в Новоросийск, само че продължава да ги употребява с цел да обстрелва с ракети разнообразни цели на украинска територия. “

Това сподели в студиото на „ “ по министърът на защитата Тодор Тагарев. По неговите думи след демонстрацията на потенциал отстрана на Украйна, съветските пристанища към този момент също са под опасност.

„ Преди 10 дни демонстрираха на клип новиятморски дрони по-късно започнаха да удрят съветски кораби един по един, което демонстрира изключителнонараснало самочувствие на Украйна и службите за сигурност “, означи министърът.

Тойне чака да има огромни военни дейности в Черно море.

„ Русия по-скоро се пробва даблокира свободната навигация в Черно Море, нарушавайки редица интернационалните контракти.Като вторична цел може би прави някаква провокация против насс това, че афишира учения в обилни територии от нашата изключителна икономическа зона – първо за 10 дни, по-късно за още 10 дни и така нататък Нещо, което единствено по себе си не е проблем, в случай че се случва за малко време “, уточни Тагарев.

" Сами мъчно бихме противодействали военно на Русия. Ние обаче сме част от НАТО и работим с нашите съдружници. Вече има съюзнически самолети, които разузнават ситуацията. Основното нещо, което вършим, е да обсъждаме със съдружниците вероятно да се ускори наличието тук, в случай че това се наложи ", сподели той.

Не може да се предвижда дали съветските кораби ще се изтеглятот изключителната икономическа зона на България в Черно море, само че това зависи от сигналите, които бъдат дадени от българското държавно управление и съдружниците в НАТО, счита министърът.

Той уточни, чепри срещите си с президента Румен Радев са коментирали проблемите в армията и планове за рационализация.

„ Дълги години говорихме за неналичието на пари за превоъражаване, само че нещата се обърнаха.Правителството задели забележителен бюджет за армията, следващата година чакаме да бъде най-малко 2% от Брутният вътрешен продукт “, сподели Тагарев.

По неговите думи едната причина е демографският фактор, само че другата – мощната проруска агитация.

" Заради мощната дезинформационна акция и пропагандна, която има проруски и антиевропейски, т.е. антибългарски интерес – примерно за това, че ще изпратим бойци да водят война на фронта, понижа внезапно броят на искащите да се причислят към армията ", съобщи Тагарев.

Тази година обстановката е по-зле и за мен, без да сме правили някакви специфични изследвания, само че то е доста разумно пояснение, което аз намирам, а точно – пропагандата и дезинформацията, с които бива заливано българското общество “, добави министърът и увери, че министерствотоще противодейства с открита връзка.

„ Няма кой да извърши експанзия против България в близко бъдеще, с изключение на Русия “, счита Тагарев.

Той разяснява и срещата си с ръководителя на украинското военно разузнаване. По думите на министъра диалогът бил къс, само че за сметка на това „ открит и прям “. Според Тагарев това е още единзнак за признанието на Украйна за ролята и помощта на България.

„ Миротворец “ е предумишлено раздухана история. Както ген. Кирил Буданов изясни –украинската страна няма нищо общо “, уточни министърът.

„ Контранастъплението не върви с такава скорост, с която страничните наблюдаващи чакаха “, означи Тагарев и добави, че без авиация ще бъде доста мъчно да бъде реализиран пробив на фронта.

Няма смяна в българската позиция по отношение на бойните самолети, а Украйна води диалози с т.нар „ коалиция F-16 “, стана ясно още от думите на министъра.

„ Ако погледнем обратно в историята, не е имало сполучливи офанзиви, без да има най-малко паритет в региона на авиацията. Украйна няма този разкош и не може да чака. Съвсем естествено, че няма бързи резултати на фронта “, означи той.

" БТР-ите към момента не са пристигнали в Украйна. За това би трябвало да има решение и на Народното събрание, което ще се случи след ваканцията на депутатите и тогава ще стартира работа по доставката на машините ", сподели още той.

За другата помощ – лишава месеци да дойде това, което би трябвало, там където би трябвало, означи министърът.

По неговите думиима няколко български компании, които оферират 155-милиметрови снарядина личните си уеб сайтове.

„ България има доста огромен потенциал за нашите размери, тъй като сме специализирали в тази ниша “, акцентира министърът.

Стигат ли тези снаряди до Украйна – евентуално... само че освен там, сподели сбито той.

Има нов европейски правилник за съфинансиране от Европейски Съюз за разширение на военното производствотои България ще направи всичко допустимо да се възползва от него, заявява Тагарев и добави, че се чакат западни вложители в българския военно-промишлен комплекс.

Министърътпризна, че регулярно получава закани поради позицията му за Украйна.

„ В България има хора, които целеустремено работят в тази посока - част от тях са финансирани, други се поддават на агитация, която е в полза на Кремъл “, разяснява още той.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР