Напрежението в Близкия Изток крие много рискове за България. Ситуацията

...
Напрежението в Близкия Изток крие много рискове за България. Ситуацията
Коментари Харесай

Каракачанов: Напрежението в Близкия Изток крие рискове за България

„ Напрежението в Близкия Изток крие доста опасности за България. Ситуацията е много напрегната, всички го виждаме. Буквално през тези няколко дни ще стане ясно дали напрежението ще продължи да ескалира или ще се откри вид за връщане към една по-спокойна обстановка. Лично аз не съм оптимист “. Това съобщи военният министър Красимир Каракачанов пред медиите след освещаването на бойните флагове на българската войска за Богоявление.

По думите му, дали ще се изтеглим от Ирак зависи от общото решение на НАТО.

„ В Ирак имаме двама офицери, само че те не са във военна задача, а на задача по образование на персоналния състав на иракската войска. Ние постоянно имаме проект за евакуацията им. До две седмици следва тяхната ротация, тъй че ще решим дали да ги изтеглим. Трябва да има общо решение на НАТО по въпроса “, разяснява вицепремиерът.

Според него, едно вероятно евакуиране на интернационалните сили от Ирак, може да възроди ИДИЛ.

„ Ако стане едно тотално евакуиране от Ирак, значи да се възобнови борбата сред трите огромни общности – сунити, шиити и кюрди “, разяснява Каракачанов във връзка вчерашното решение на иракските депутати да изискат Съединени американски щати да напусне страната.

„ Това значи, може би, ненапълно възраждането на Ислямска страна. Лично аз надълбоко се колебая, че иракските сили за сигурност са в положение да се оправят с този въпрос. Както и Сирия не можа да се оправи сама с този въпрос, по този начин ще бъде мъчно и за Ирак “, предвижда вицепремиерът Каракачанов. 

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР