Напрежението около строежа на стадион Христо Ботев ескалира за пореден

...
Напрежението около строежа на стадион Христо Ботев ескалира за пореден
Коментари Харесай

Илиян Филипов: Ако продължа при сегашните условия, ще наруша...

Напрежението към градежа на стадион " Христо Ботев " ескалира за следващ път в края на предходната седмица. Част от проведените почитатели на Ботев пускат заявления против Общината и изпълнителя на плана за стадиона - компания ПИМК. Планира се и нов митинг пред Колежа тази събота. В същото време притежателят на компанията реализатор Илиян Филипов разгласи, че през днешния ден ще внесе в Общината Акт 10 за прекъсването на строителните действия.

Той бе общителен да показа за читателите на " Марица " мнението си по тематиката.

- Г-н Филипов, обявихте, че в понеделник (б.р. - днес) ще внесете в Общината Акт 10 за прекъсване на градежа на стадион " Христо Ботев ". Какви са аргументите?

- Да, ще го сторя, с цел да стане ясно каква е обстановката, в която се намира моята компания във връзка с завършването на стадиона. В последно време съм подложен на голям напън от страна на почитатели на Ботев. Има и закани. Затова желая да е ясно защо иде тирада.

Към днешна дата аз работя без планове. За да продължа да строя, ще би трябвало да нарушавам законите.

- Спирането на строителството значи ли, че се отказвате от контракта си с Общината?

- Ще ви призная, че имам най-малко 10 учредения да го приключа този контракт с Община Пловдив. Не го върша по една-единствена причина. Аз съм ботевист и съм наясно, че в случай че не го направя този стадион, няма кой да го направи в обозримо бъдеще.

От архитектите сме получили проекти за елинсталацията, пожарната и други елементи от архитектурата. Работим по тях, само че представете си, когато пристигна архитектурната част напълно и в нея има разлики, може да се наложи всичко да се прави отначало. Когато бъде направена окончателната документи, аз ще би трябвало да направя разбор на всяка позиция, за цените на всичко в плана. Това, сами разбирате, при тази рискова обстановка на пазара е нещо, което лишава най-малко месец и половина в допълнение.

- Да разбирам ли, че нямате терзания към възможна инспекция за разходването на парите и издигнатото до момента?

- Това са спекулации, които постоянно съм чувал, само че нямат никакви учредения. Фирмата ми е изрядна във всяко едно отношение. Ще ви кажа, че към днешна дата сме изразходвали малко над 7 милиона лв. с Данък добавена стойност за строителството на стадиона. Всичко е наред с документите на този стадий. Точно по тази причина ви споделям, че не одобрявам обвинявания на някои от почитателите към мен. Тръби се наляво и надясно, че сме похарчили парите. Ето, споделям ви, че две трети от тях стоят непокътнати. Аз не съм поел този стадион с концепцията да не си свърша работата. Разправят, че не се работело на стадиона. Че единствено централната естрада е колкото една шестетажна постройка и всичко е направено.



- Какъв е казусът тогава, с цел да се появяват тези обвинявания от страна на част от почитателите?

- Предполагам, че това е някаква заигравка на дребна част от почитателите. Пак дублирам, аз съм ботевист и желая да построя този стадион. Сами виждате какъв брой сме построили за една година. Ще ви напомня, че получих плана през декември, а Акт 2 (за разкриване на строителна площадка) - чак на 20 януари. Въпреки това не съм спирал да строя.

- Видно е, че обвиняванията към вас са причина за внасянето на Акт 10 в Общината. Вие други терзания към стадиона нямате. Така ли е?

- Да. Припомням, че Община Пловдив е възложител на този план. Аз не мога да създавам по буквите на закона. Въпреки това се съобразяваме с мнението на почитателите. Ето, виждате преместихме трибуната за гостуваща агитка. Това също коства пари. Искахме да създадем две приключени трибуни с обезпечените средства и всичко останало, с цел да може на стадиона да се играят мачове от Висшата лига. Феновете не се съгласиха и настояха да се строят по едно и също време и четирите. Затова обаче се постановяваше в допълнение препроектиране в процеса на работа. Да отбележа, че макар обстоятелството, че съм ботевист, този стадион се строи от Община Пловдив, а тя е на всички. Всъщност огромна част от парите са държавни и на процедура досега ПФК " Ботев 1912 " няма отношение към стадиона. Затова и последната дума по строителството е на държавните институции. Затова се чудя на ултиматумите и офанзивата към мен и компанията ми около Колежа.



- Обиден ли сте на почитателите за нападките в последно време?

- Е, чак афектиран не, само че е мъчно да приема тези обвинявания, които сипят в последно време по май адрес. Пак дублирам, обичам Ботев и знам, че в случай че се откажа, стадионът няма да бъде издигнат скоро. Иначе, хубаво е почитателите, които от време на време приказват, без да премислят нещата, да си напомнят някои неща. Спомняте си по какъв начин бизнесът в Пловдив откри 1.5 милиона лв., с цел да може Антон Зингаревич да купи клуба. Обществена загадка е, че аз събирах тези пари. Всичко това е от обич към Ботев. Затова и се жегвам от подмятанията. Под напън не се работи и не става нищо положително. Затова и импортирам Акт 10 през днешния ден. Хубаво е хората да знаят повода.
Свързани вести Феновете на Ботев: Завършването на Колежа става мираж! Ще търсим отговорност! Коронавирус 19 отсрочи плана за Колежа с още три седмици Строителят на Колежа: До 1 година стадионът може да бъде готов
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР