Напрежението между премиера Николай Денков и Съвета за електронни медии

...
Напрежението между премиера Николай Денков и Съвета за електронни медии
Коментари Харесай

Денков контраатакува: СЕМ да се задейства, а не да обяснява какво не може да направи

Напрежението сред премиера Николай Денков и Съвета за електронни медии (СЕМ) продължава. Министър-председателят в понеделник съобщи, че медийният регулатор не си прави работата във връзка с дезинформацията, а Съвет за електронни медии реагира остро. Сега Денков насочи нов апел към съвета.

" Това, което виждам през последните два месеца, е, че доста от проблемите, с които се сблъскваме, са резултат от феномена на необятно затворените очи. Крайно време е Съвет за електронни медии да се опита да види какво може да направи, с цел да се оправи с дезинформацията, хибридните офанзиви, неспазване на етичните правила, а не да изяснява какво не може да направи ", съобщи министър председателят след среща с разнообразни институции на тематика " Образование ".

" Те (СЕМ - бел. ред.) биха могли да предизвикват полемика по тематиката, да поканят публицисти и академични преподаватели, свързани с етиката ", добави още Денков.

Напрежение

 

Вчера министър председателят съобщи по време на включване онлайн във Фейсбук, че Съвет за електронни медии не си прави работата и не стопира публицисти, разпространяващи дезинформация. " Факт е, че има измислени изказвания и тълкования, които не дават отговор на истината. Но с цел да има закононарушение, би трябвало да го има заложено в Наказателния кодекс. Ние нямаме такова нещо в законодателството и не е елементарно да се направи ", сподели Денков. " Важно е да стартират работят етичните органи – Съвет за електронни медии явно не си прави работата. Не може публицисти, разпространяващи погрешни обстоятелства, да не бъдат глобени. Това са базови стандарти, които се оказва, че при нас не са влезнали в деяние ", съобщи министър председателят и сподели, че ръководителят на Съвет за електронни медии Соня Момчилова очевидно " не си е на мястото ".

Във вторник Съвет за електронни медии излезе с позиция след обръщението на премиера: „ Изразеното по време на двумесечния доклад под формата на изявление демонстрира непознаване на пълномощията на органа, избрани в Закона за радиото и малкия екран, неведение по повод активността на кои лица е способен Съвет за електронни медии, недоумение, че професионалните стандарти за журналистическа активност, залегнали в Етичния кодекс на българските медии, се съблюдават от Етичната комисия (саморегулаторен орган) към Фондация „ Национален съвет за журналистическа нравственос “. От регулатора назовават думите на Денков " неприемливи оценки и внушения ". Позицията на 5-членния съвет не е подкрепена от един от представителите му - Пролет Велкова, издигната от " Демократична България " и определена от парламентарната квота.

Източник Actualno.com

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР