Напрежението между Пекин и Вашингтон се покачва все повече, след

...
Напрежението между Пекин и Вашингтон се покачва все повече, след
Коментари Харесай

Продължителна, кървава и много скъпа: Ако избухне война между Китай и Тайван

Напрежението сред Пекин и Вашингтон се повишава от ден на ден, откакто председателката на Камарата на представителите в американския Конгрес Нанси Пелоси дойде във вторник на посещаване в Тайван, който публично носи името Република Китай - Republic of China (ROC), пишат от " ".

Пелоси, която е най-високопоставеният американски представител след президента Джо Байдън и вицепрезидентката Камала Харис, подлага на критика остро Китай от години. В същото време тя поддържа намерено всяка съпротива на Пекин - протестиращите от площад Тянанмън, тибетския будистки водач Далай Лама, хонконгските продемократични деятели.

Посещението на Пелоси в Тайван разгневи китайските управляващи, които ускориха агресивното си наблюдаване и прелитания във въздушното пространство на Тайван, като в същото време интензивираха военните учения в района.

Ще защитят ли Съединени американски щати Тайван?

Не е ясно доколко Тайван може да разчита на поддръжка от Съединени американски щати, в случай че се стигне до експанзия от страна на Китай. Десетилетия наред Вашингтон поддържа “стратегическо двусмислие” по адрес на Тайван - в другарски връзки е с държавното управление там, само че без да поддържа публични дипломатически връзки, и без да признава официално суверенитета на страната. Белият дом продава оръжия на Тайван, само че не се ангажира публично с военна помощ при положение на намеса на острова.

В същото време Китай счита Тайван за своя територия и възнамерява да си я отвоюва назад. През последните десетилетия Китайската комунистическа партия приготвя своето военно крило, известно като Народна освободителна войска на Китай (НОАК). Тя превъзхожда по бройка тайванските сили и съгласно някои специалисти е по-мощна от силите, които поддръжниците на Тайван, като Съединени американски щати или Япония, биха могли да вкарат в района. Но това не значи, че Тайпе е изцяло беззащитен против възможна офанзива на НОАК.

Асиметрична война

Потенциалният риск от инвазия на Китай в Тайван съществува от десетилетия - задоволително време, в което островната страна да развие отбранителна тактика. За да се оправи с голям съперник като Китай, Тайван е възприел метода на асиметричната война, чиято цел е да направи нашествието доста сложна и скъпа за врага.

Тайван е натрупал огромни ресурси от противовъздушни, противотанкови и противокорабни оръжия и муниции. Това включва безпилотни летателни апарати и по-евтини муниции, като мобилни крилати ракети за брегова защита, които могат да унищожават скъпите военни кораби и военноморско съоръжение на Китай.

Бързоходните кораби с технологията "стелт " и ракетни катери с дребна водоизместимост са друго релативно на ниска цена, само че високоефективно съоръжение. Те могат да бъдат разпръснати измежду рибарските лодки в пристанищата на Тайван. Морските мини и бързоходните кораби за слагане на мини също биха могли да усложнят десантните интервенции на всеки нахлуващ флот.

Многопластова отбрана по море

Ако желае бързо да превземе острова, НОАК ще би трябвало да транспортира през пролива доста бойци и огромни количества хранителни запаси - бронирани машини, оръжия, муниции, храна, медицински материали и гориво. Това е допустимо единствено по море, защото въздушните транспорти и флотилиите от самолети имат стеснен потенциал.

Територията на Тайван включва верига от острови, някои от които са наоколо до китайските крайбрежия. Оборудването за наблюдаване, конфигурирано на тези острови, може да засече първия флот, който потегля от крайбрежията на Китай. Предполага се, че това ще даде на тайванските сили задоволително време да координират многопластова отбрана.

Морските мини, съчетани с бързоходни кораби и ракетни щурмови катери, дружно с наземни муниции, ситуирани на крайбрежията и околните острови, ще създадат НОАК уязвима, преди да получи опция да стартира интервенция.

Партизанска война

Тайван е подготвил градовете си и за партизанска война, ако НОАК успее да стигне до острова. Преносими зенитно-ракетни комплекси (MANPADS) и мобилни противотанкови оръжия, като да вземем за пример артилерийските ракетни системи HIMARS, могат да се употребяват в градски боеве, а постройките могат да бъдат превърнати в казарми.

Според отчет от 2017 година, оповестен от фондация RAND, във военния запас на Тайван има 2,5 милиона души плюс още 1 милион доброволци от гражданската защита. Това е към 15% от популацията на Тайван - един мъж на всеки четирима.

Защита на отбранителните системи

Една от главните цели на тайванската военна тактика е да отбрани главните си отбранителни системи, в това число самолетите и системите за антибалистична защита, които могат да прихващат балистични ракети и да нанасят вреди на нахлуващите сили.

През последните няколко години Тайван закупи десетки съвременни изтребители от Съединени американски щати, като в същото време създава собствен личен “изтребител за локална отбрана”. Много от самолетите се държат в укрепени бази, като водачите се образоват да употребяват автомагистрали за кацане, в случай че летищата са бомбардирани. Освен това, без значение дали Съединени американски щати ще се намесят, или не, Вашингтон дава обещание да продължи да продава отбранителни системи и да дава разследваща поддръжка на Тайван.

Всички тези ограничения оказват помощ на Тайван да изпрати обръщение на Китай, че в случай че избухне война, тя ще бъде продължителна, скъпа и кървава. Въпреки това за дребна страна като Република Китай най-хубавият сюжет би бил спор да няма.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР