Напрежението между Дондуков 1 и Дондуков 2 рязко ескалира. Темата

...
Напрежението между Дондуков 1 и Дондуков 2 рязко ескалира. Темата
Коментари Харесай

Остър спор между президент и премиер заради Украйна

Напрежението сред „ Дондуков ” 1 и „ Дондуков ” 2 внезапно ескалира. Темата - войната в Украйна и позицията на България. Президентът Румен Радев влезе в офанзива както към ръководещите, по този начин и към Киев, като съобщи, че държавното управление няма лична позиция, а Украйна упорствала да продължи войната. След визитата си в Румъния, министър председателят Николай Денков направи изключително изказване и упрекна президента, че повтаря съветски опорки.

Войната в Украйна още веднъж скара първите мъже в страната. „ Искам да стане ясно, че Украйна упорства да води тази война. Но също по този начин би трябвало да е ясно, че сметката се заплаща от цяла Европа. И тази война има доста измерения ”, уточни Радев.

Отговорът на премиера пристигна минути, откакто се върна от аудиенция в Букурещ. С цитати от декларация, също от Среща на върха на НАТО, само че от предходната година в Мадрид, когато България беше показана от президента.

„ Първи откъс: „ Русия би трябвало неотложно да спре тази война и да се изтегли от Украйна. Втори откъс: „ Ние сме в цялостна поддръжка на държавното управление и на хората на Украйна в тяхната героична отбрана на тяхната страна. Така че моят въпрос е - по кое време нашият президент е имал свое мнение, когато е подписвал тези цитати или когато през днешния ден повтаря едни съветски опорки, които нямат нищо общо с това, което показват членовете на Европейския съюз и членовете на НАТО като позиция на нашите общи страни ”, отвърна Денков.

Напрежението сред „ Дондуков ” 1 и 2 ескалира след огромната среща на НАТО във Вилнюс. „ Трябва ли да чакаме, с изключение на министъра на защитата на Англия, който съобщи, че не може Англия да бъде склад за въоръжените сили на Украйна, и други министри на защитата да го кажат, с цел да спрат нашите ръководещи да гледат на българските въоръжени сили като склад за въоръжените сили на непозната войска ”, пита Радев.

„ По никакъв метод не мога да преглеждам изпращането на едни БТР-и, които в никакъв случай не са употребявани в тази страна, които стоят в складовете повече или от 40 години и са били забравени в тези хранилища, като опасност за нашата национална сигурност ”, уточни министър председателят.

До пресечна точка в позициите не се стигна, обобщава Нова тв.

„ Нашите ръководещи се пробват неистово да ни убедят, че изпращайки военна помощ, те покачват нашата сигурност. Напротив, всички виждаме, че този спор се задълбочава ”, е позицията на държавния ни глава.

„ Непрекъснато има провокации от страна на президентската институция. Аз няма да вляза в този звук ”, уточни министър председателят.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР