Напрежение в деня на размисъл, след решението на Централната избирателна

...
Напрежение в деня на размисъл, след решението на Централната избирателна
Коментари Харесай

Напрежение в деня на размисъл преди местния вот - навсякъде ще се гласува само с бюлетини

Напрежение в деня на размисъл, след решението на Централната изборна за анулация на машинното гласоподаване в неделя и в деня на балотажа - 5 ноември. Повод за решението стана отчет на ДАНС, съгласно който заместник-министър на електронното ръководство е снимал изходящите кодове на машините.
Късно нощес заместник-министър Стойнов заяви, че министерството е издало решение за засвидетелствуване на машините за гласуване;От Общинската изборна комисия в София взеха решение да се позволен материалите, свързани с машините, във всички секции в столицата;От ЦИК изрично обявиха, че в нито една секция няма да се позволен машини;Изнесените от " Сиела Норма " без позволение от частния склад, ще бъдат върнати от МВР;ПП-ДБ апелират решението на ЦИК пред Върховния административен съд.
Навсякъде в страната ще се гласоподава с хартиени бюлетини и връщане обратно от това решение няма. Това разгласи ръководителят на ЦИК Камелия Нейкова в извънредно изявление в предаването " Денят стартира с Георги Любенов ". Тя изясни, че честността на изборите ще бъде обезпечена. А съгласно адвокати решението на ЦИК не е причина за анулиране на вота, само че в случай че бъде анулирано, то ще значи, че ще може да гласуваме с машини на балотажа - идната неделя.

Трудно решение на ЦИК - по този начин ръководителят на ЦИК Камелия Нейкова заключи късното съвещание на комисията нощес, на което се гласоподава да няма машинно гласоподаване в неделя и в деня на балотажа няма. А отчетът за оценяване на сходството на машините, на база на който комисията взе решението си, е получен след края на съвещанието на ЦИК. Докладът е подписан от, за който ДАНС в собствен отчет заяви, че е снимал с телефона си процеса по узаконяване на машините и е свалил на флашка кодовете за това.

Българска национална телевизия: Срамно решение ли взе ЦИК през вчерашния ден?

Камелия Нейкова, ръководител на Централната изборна комисия: " Не. аз го споделих и в края на съвещанието - решението не е срамно, това беше вероятното решение поради информацията, която получи ЦИК. Не изпълняваме нито политическа поръчка, нито разпореждане на ДАНС. В последна сметка доверието е най-важното - не може при постъпила такава информация от органа, който дава отговор за националната сигурност, ние да кажем - не, не е правилно, може ни някой просто ни е изпратил една кореспонденция. Понеже се тиражира в медиите, че той единствено е свалил на флашка хешкода, в отчета се съдържа много повече информация. В последна сметка аз нямам отговор за какво са осъществени тези дейности в отчета на ДАНС от този зам-министър. И откакто не са маловажни, за какво не подписа министърът това решение? "

В ЦИК получават преписката от ДАНС още вечерта в четвъртък - часове преди абсурдът да бъде оповестен в Народното събрание.

" В тази кореспонденция, за която бях известена, че е връчена на президент, министър председател, ръководител на Народно събрание, се съдържа информация за непозволени дейности на зам.-министър на електронното ръководство, свързани със сигурността на машинното гласоподаване. Повече няма да споделям. В последна сметка ДАНС е органът, който може да даде повече информация. Държа да кажа, че доверието в изборния развой е извънредно значимо. Информацията от отчета на ДАНС съдържа данни, които допускат съмнение в изборния развой, и компрометиране на машинното гласоподаване. Оттам нататък какви дейности и отчети и информация има при тях, не мога да ви кажа ", изясни Камелия Нейкова, ръководител на Централната изборна комисия.

Предстои през днешния ден ЦИК да даде инструкции към общинските изборни комисии по какъв начин да работят в изборния ден. Камелия Нейкова разяснява и решението на софийската ОИК да допусне до секциите книжата, свързани с машинното гласоподаване - което на процедура обаче не значи, че в София ще се гласоподава с машини.

" Решението на ОИК с каква цел е взето, не мога да кажа. Още повече столичната ОИК е получила решението на ЦИК, видях, че е взела решението си след решението за засвидетелствуване на сходството ", сподели Нейкова.

От столичната Общинска изборна комисия обаче обясниха, че не са решили да се гласоподава с машини и към този момент тече подготовката на изборните пространства.

" Всички изборни бумаги и материали следва да бъдат предадени на СИК. Отделно от това решението на ЦИК не е влезнало в законна мощ. То предстои на обжалване ", сподели Полина Витанова, ръководител на ОИК - София.

ЦИК не е давала позволение машините за гласоподаване да напущат склада, разгласи още Камелия Нейкова. Затова незабавно е изпратено писмо до вътрешния министър и шефа на жандармерията те да бъдат върнати:

" Защо и по какъв начин са напуснали склада, Министерството на вътрешните работи би трябвало да отговори. Имам уверението и на основния секретар, че машините, които са напуснали склада, ще бъдат върнати и е основана краткотрайна организация за това. "

Според преподавателя по конституционно право Наталия Киселова, решението на ЦИК да се гласоподава единствено с хартиени бюлетини не попречва вота:

" Предполагам, че ще има оборване от страна на заинтригувани страни, само че не мисля, че Върховен административен съд ще се произнесе през днешния ден или на следващия ден. Най-късно в понеделник. Така, че по-скоро машини няма да има. Освен това, ЦИК не е дала позволение да изоставен склада, те нямат и правно съображение да бъдат в СИК. "

" Все отново дано първо да забележим ще се оспори ли решението, какво би било решението на Върховен административен съд? Все отново беседваме в хипотези ", сподели Нейкова.

И макар свадите, тя прикани всички да упражнят правото си на глас и да не бойкотират изборите:

" Избирателното ни право ще бъде обезпечено посредством хартиени бюлетини, тъй че всеки един, формирал своята воля, да отиде до секциите и да даде своя глас. Аз не считам, че в неделя има някаква опасност за честността на изборите, в случай че всеки отиде до урните и даде своя глас. Така или другояче и при гласуването с машини, се броят хартиени бюлетини. Дали с машина, или с бюлетина, значимото е да дам своя глас. Не съм гласувала с хартия, откогато има машинно гласоподаване, само че в този момент ще го направя, тъй като би трябвало да се гласоподава. "
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР