Напрежение между партньорите в сглобката създаде предложение частните болници също

...
Напрежение между партньорите в сглобката създаде предложение частните болници също
Коментари Харесай

Искри между ПП-ДБ и ГЕРБ в парламента. Скандално предложение на Кирчовците вбеси депутатите

Напрежение сред сътрудниците в сглобката сътвори предложение частните лечебни заведения също да закупуват медикаменти с публични поръчки. То бе на ПП-ДБ, само че ГЕРБ го отхвърлиха и по този начин то не мина, предава 24 часа.
„ От години против България има наказателна процедура от Европейска комисия, че не съблюдаваме правото на съюза, за което ние ще плащаме от нашите джобове като данъкоплатци съответните наказания. Частните лечебни заведения от преди години са освободени от задължението, когато закупуват лекарствени артикули, което след това НЗОК заплаща, т.е със средствата от нашите здравни осигуровки, да организира публични поръчки “, изясни доцент Васил Пандов от „ Промяната “.
„ Задължително частните лечебни заведения по смисъла на правото на Европейски Съюз би трябвало да купуват медикаменти с публични поръчки. В момента те го вършат без процедури със състезание каквото е обикновено, транспарантно при провеждането на социална поръчка “, добави той.
Александър Симидчиев уточни, че за пазаруването на медикаментите се употребява публичен запас, а не дребна част от частните лечебни заведения имат лични дистрибутори, които могат да образуват цената по свои правила, а държавните лечебни заведения са задължени да употребяват публични поръчки.
„ Този проблем в годините е поставян неведнъж, ГЕРБ поредно са дали своят вот против това предложение. Те постоянно са защитавали ситуацията частните лечебни заведения да не организират публични поръчки “, разяснява Явор Божанков.
„ Предложението мина на първо гласоподаване, след което сътрудник от ГЕРБ, мисля Костадин Ангелов, се обърна към групата на „ Възраждане “. Видях от няколко метра, че организираха къс разговор, „ Възраждане “ обърна вота и на прегласуването предлагането беше отхвърлено “, добави той и предизвести, че е неизбежно България да влезе в наказателна процедура.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР