Напредъкът по погребването на нискорадиоактивни отпадъци на различно национално ниво

...
Напредъкът по погребването на нискорадиоактивни отпадъци на различно национално ниво
Коментари Харесай

Проектът НХ РАО беше представен на международен експертен форум


Напредъкът по погребването на нискорадиоактивни боклуци на друго национално равнище обсъдихя участниците в съвещанието на Международната мрежа за погребение на нискоактивни боклуци.

Основният резултат от извършеното съвещание на Международната мрежа за погребение на нискоактивни боклуци (ДИСПОНЕТ) ще бъде механически документ на Международната организация по атомна сила (МААЕ) по този въпрос. Документът ще бъде обновен въз основа на информацията, която размениха специалисти от разнообразни страни, оповестиха от организацията.

Форумът се състоя в интервала 4-8 декември 2017 година в Козлодуй и беше домакинстван от Държавно дружество „ Радиоактивни отпадъци” (ДП РАО).

По време на експертното събитие беше показан националният прогрес във връзка с погребването на нискоактивни РАО във всяка от страните участнички в съвещанието: Австралия, Беларус, Бразилия, Китай, Хърватска, Чехия, Германия, Иран, Южна Корея, Латвия, Литва, Пакистан, Румъния, Словения, ЮАР и Англия.

От българска страна в няколко презентации беше показан ходът на плана за създаване на Национално вместилище за ниско- и средноактивни РАО (НХ РАО). Подробно бяха разказани процедурите за избор на площадка, изложена бе концепцията за сигурност, показан бе техническият план на хранилището. Всички специалисти от ДИСПОНЕТ насочиха поздравления за напредъка на българския план, който към този момент е на стадий строителство, и оцениха високо споделения опит.

В рамките на програмата на съвещанието участниците посетиха Специализираното отделение „ Извеждане от употреба 1-4 блок”, новоизградения Цех за понижаване на размерите и дезактивация и площадка „ Радиана”, където се стори НХ РАО.

От името на експертната мрежа господин Капила Фернандо благодари за поддръжката на МААЕ и на нейните представители на форума – господин Жири Фалтишек и господин Джералд Уестерман, както и на Директива за птиците РАО – за отличното домакинство и основаните условия за ефикасна работа.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР