Напред! Науката е слънце,което във душите грей!Напред! Народността не падатам,

...
Напред! Науката е слънце,което във душите грей!Напред! Народността не падатам,
Коментари Харесай

Върви, народе възродени! 24 май - Ден на българската азбука, просвета и култура


Напред! Науката е слънце,
което във душите грей!
Напред! Народността не пада
там, гдето знаньето живей!
24 май е Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската писменост, култура и просвета и на славянската словесност
" Върви народе възродени, към светла бъднина върви с книжовността, таз мощ нова, ти чест и популярност възобнови ". Думи, които всеки българин знае от момента на пристъпването на учебния предел за първи път. Думи, които неведнъж изговаряме наизуст без даже да се замислим за смисъла и гордостта, които носят.

Светският празник за Св.Св.Кирил и Методий, който се развива като характерно българско събитие, бележи началото си през Възраждането и се свързва с учебните тържества, които са били проведени на 11 май, когато Църквата отбелязва празника на двамата свети братя.

В словото си, произнесено по случай 24 май 2003 година пред Народната библиотека " Св.Св. Кирил и Методий ", акад. Юхновски обаче споделя за алманах с арменски пътеписи от 1813 година, в който е намерено изложение от един духовник, свидетелстващ, че на 22 май 1803 година го завели в Шумен “на празник на писмеността на българите ” и той видял “как те пели тъжни песни и след това играли хоро ”.

Това е най-дълго празнуваният празник в страната ни. В средата на ХІХ век празникът се чествал и в Русия, и в България, във връзка със почналата битка за църковна самостоятелност. От 1863 година 11 май се открива като църковен празник на светите равноапостоли Кирил и Методий. В София празникът бил проведен от учителя Сава Филаретов.

След Освобождението 11 май става всеучилищен празник на славянските първоучители. Тогава поражда и концепцията за празничен химн.

В Русе, през 1892 година Стоян Михайловски, тогава преподавател в Мъжката гимназия, написва химна " Върви народе възродени ". През май 1901г. учителят от Петокласното Ловчанско учебно заведение Панайот Пипков написва музиката към текста.

С въвеждането на григорианския календар през 1916 година празникът, отбелязван от страна и Църква, се празнува на един ден - 24 май. След 1969 година се организира изкуствена секуларизация посредством обособяване на църковния от светския календар, по тази причина през днешния ден към този момент си имаме два празника - църковен (11 май) и всемирски (24 май).

Денят на Св.Св.Кирил и Методий е един от първите публични празници на възродената българска страна, трансформирал се в празник на цялостния нравствен живот и през днешния ден, в светлината на традицията, празникът 24-ти май сплотява минало и бъдеще, с цел да обогати сегашното. За формален празник 24 май е разгласен с решение на 9-ото Народно заседание на 30 март 1990 година С последните промени, признати от Народното събрание през 2020 година, публично празникът се отбелязва като Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската писменост, култура и просвета и на славянската словесност.



Върви, народе възродени,
към светла бъднина върви
С книжовността, таз мощ нова,
съдбините си възобнови!
Върви към мощната култура,
в международните битки върви,
От служба непроменяемо воден -
и Бог ще те благослови!

Напред! Науката е слънце,
което във душите грей!
Напред! Народността не пада
там, гдето знаньето живей!

Безвестен беше ти, незнаен!
О, влез в историята веч,
едно със другите славяни
кръстосай дух със огнен меч!

Тъй солунските двама братя
насърчваха дедите ни...
О, минало незабравимо,
о, пресвещенни старини!

България остана вярна
на достославний тоз завет -
в тържествованье и в страданье
извърши подвизи безброй...
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР