Направихме първите стъпки към олекотяване на учебните програми. Това обяви

...
Направихме първите стъпки към олекотяване на учебните програми. Това обяви
Коментари Харесай

Просветният министър: Направихме първите стъпки към олекотяване на учебните програми

Направихме първите стъпки към олекотяване на образователните стратегии. Това разгласи на брифинг просветителният министър Галин Цоков, който показа визия за стандарта за качество, повишение на практическите умения на учениците за сметка на по-малко наизустяване и възпроизвеждане на обстоятелства.

" Отворихме, обсъдихме и затворихме преди няколко седмици готвените промени в образователните стратегии от първи до десети клас. Направихме първа стъпка към олекотяване на образователните стратегии във връзка с тяхната фактологическа трудност ", уточни министърът.

По думите му се разискват и промени в Наредбата за приобщаващото обучение. " Ще има и смяна в Наредбата за професионалното развиване на учителите, учебните шефове и другите педалогически експерти, промени свързани с квалификацията и първичната подготовка. Подготвяме и ново предложение за Закона за предучилищното и учебното обучение ”, заяви Цоков.

“В рамките на тези пет месеца ние успяхме да свършим доста неща. На първо място във връзка с подзаконовите нормативни документи направихме основни промени в Наредба 11 за оценяването, Наредба 10 за организацията на дейностите в просветителните институции. Направихме и значими промени, за които ни задължи съдът, в Наредба 16 за осъществяване на състезанията за шефове ”, уточни той.

Подготвяме ново предложение за смяна в Закона за предучилищното и учебното обучение. Друга значима активност е обвързвана с образователните стратегии. Направихме значими промени в Закона за професионалното обучение и образование, и те ще дадат ново равнище на развиване на професионалното обучение - ще има и нов лист на специалностите. Беше направен и доста значим документ, наименуван стратегическа визия за дуалното образование, сподели министър Цоков.

Беше несъмнено и местоположението на Националния STEМ център в " София тех парк ", където ще бъдат ситуирани и главните STEM лаборатории.

По Оперативната стратегия " Наука и обучение " успяхме да изготвим платформата " Дигитална раница ", като 17 000 учители минават през образование за тази платформа, сподели министър Цоков.

Той заяви, че се работи по смяна в Закона за висшето обучение и за предоставяне на опция за тригодишни бакалавърски стратегии.
Инфо: Нова тв, Българска телеграфна агенция

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР