Направени са претърсвания на общо 30 адреса, 14 от които

...
Направени са претърсвания на общо 30 адреса, 14 от които
Коментари Харесай

Разкритата схема за ДДС измами с луксозни коли ощетявала годишно бюджета с над 6 млн. лв.

Направени са претърсвания на общо 30 адреса, 14 от които са счетоводни къщи. Иззета е огромна по размер документи и информация, компютърни конфигурации и огромен брой е-подписи. Текат разпити до делото, заяви заместител основният прокурор Мария Павлова.

Иззети са бележници, компютри и са разпитани 28 индивида, посочи основният секретар на Министерство на вътрешните работи Живко Коцев.

" Става въпрос за отбягване на Данък добавена стойност при импорт на първокласни коли. Анализът демонстрира, че има проблем при вноса на коли и избягването на данъчни заеми . Това може би е най-мащабната скица, която успяхме да обезвреждаме ", сподели шефът на ГДБОП Явор Серафимов.

Засечен е нерегламентиран оборот от 30 млн. лева , върху който е следвало да се начисли Данък добавена стойност, само че това не е сторено. Схемата включва поредност от " кухи " компании, приспадащи данъчен заем по Закона за Данък добавена стойност без да имат съображение за това.

След разбор на доказателствата ще се прави преценка какви обвинявания да бъдат повдигнати.

От Национална агенция за приходите обясниха, че в схемата са взели участие няколко сдружения. Целта била да не бъде заплатен Данък добавена стойност. Сделките били с чужденци. Правени са фиктивни покупко-продажби за артикули и услуги.

Колите били придобивани от компании в Европейски Съюз. Те били декларирани като благосъстоятелност на " кухи компании ", като по този метод не бил внасян Данък добавена стойност.

Когато колите влизали в България, задачата била да стигнат до краен консуматор. При тези покупко-продажби всеки клиент е платил 20 % на вносителя. Той обаче превеждал парите на друга компания, която също взела участие по веригата. Това били сдружения, които нямат капитал. По този метод в страната не е внасян дължимият данък.

В схемата са употребени скъпи коли и товарни коли.

Според прокуратурата това следствие ще е комплицирано, тъй като ще са нужни доста доказателства и редица експертизи.



 

 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР