Направени са над 1000 проверки на различни институции, които засекли

...
Направени са над 1000 проверки на различни институции, които засекли
Коментари Харесай

Играчите на пазара прекалиха, цените могат да паднат с 30%, смята Явор Гечев

Направени са над 1000 инспекции на разнообразни институции, които засекли стотици нарушавания и нелоялни практики и заприказва за подозрения за „ голословно високи облаги при храните “

" Структурата в българската магазинна мрежа не наподобява на никоя друга. Тоест тук има аномалии по цялата система, в която сякаш този път доста от играчите на пазара прекалиха и не схванаха, че прекалиха ". Това разяснява земеделският министър Явор Гечев след анализите на служебната власт, които откриха надценки в магазини и търговски вериги, достигащи 100%.

В четвъртък Министерският съвет регистрира, че са направени над 1000 инспекции на разнообразни институции, които засекли стотици нарушавания и нелоялни практики и заприказва за подозрения за „ голословно високи облаги при храните “.

Гечев прикани да има спад в цените до 30%.

Мисля че умерено цените в магазините мрежи могат да бъдат свалени с 20, даже 30% на някои от продуктите, само че не за сметка на производителя. Може да се качват цените при снабдители с 5 до 10% на избрани артикули, тъй като сега към този момент реагират цените. В деня, който направихме конференцията, в каталозите на редица от магазините те бяха с 25% отстъпка. Обаче бяха отправени молби по този начин да кажем от разнообразни вериги на доставки, към производителите да сложат цените с 15% по-ниски. Накъде още да ги смъкват, разяснява земеделският министър.

" Млякото се изкупува към 1 лева Обработва се, събира се от мандрите някаква добавена стойност, тъй като има опаковка, пастьоризация, превоз. Доставя се до магазинната мрежа на цени под 2 лева, на щанда е 3,63 лева А сиренето да вземем за пример - 400 грама, вакуумирано, няма добавена стойност - 50 до 100% разлика в магазинната мрежа и цената нагоре “, изясни Гечев.

Той изясни, че у нас няма механизми и се приготвят наредби, с които да се наблюдават нелоялни търговски практики.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР