Напоследък все повече се говори за обучение по финансова грамотност

...
Напоследък все повече се говори за обучение по финансова грамотност
Коментари Харесай

Деца се учат на финансова грамотност чрез игри за ума



Напоследък от ден на ден се приказва за образование по финансова просветеност и предприемачество за деца, а родителите си задават въпроса: “Необходимо ли е и с какво е потребно на детето ми?”.

В учебно заведение не се приказва задоволително в детайли за това по какъв начин да управляваме парите си, вместо те нас. Затова екип от педагози и психолози, дружно със експерти от финансовата сфера, приготвят този значим курс за дребните възпитаници – Финансова просветеност за деца.

Той е нужда, тъй като все по-рано децата се сблъскватс разнородни области на публичния и икономическия живот, а родителите не постоянно съумяват навреме да ги приготвят за отговорно ръководство на финансови средства и схващане на правилата в стопанската система.

“Вярваме, че посредством геймификацията в курса, квалифициран за дребните възпитаници, децата възприемат доста по-лесно и дълготрайно фундаментални финансови принципи”, споделят от детски просветителни центрове SmartyKids.

Изграждането на вярно отношение към парите, без да съществуват табута към тях, като това, че те са нездравословни е една от стъпките, които следват. Тримесечният курс Финансова просветеност е една от авторските просветителни стратегии на SmartyKids, която се преподава в 30 от центровете в мрежата на организацията в страната.

„ Все повече деца сполучливо минават през тези курсове и изготвят сполучливо своя първи бизнес проект. Обучението е уместно за деца сред 8 и 14 години, като ги учи да опознават главните понятия в стопанската система – пари, валута, фамилен бюджет, финансово обмисляне, доход, разход, заем, права на потребителя и доста други. Включват се умишлено в обмисляне и разпределение на фамилния бюджет, могат да съхраняват отговорно и да боравят безвредно с банкови карти.

Също по този начин развиват предприемаческите си умения – акумулиране на средства, вложения, лихви и облага. Не на последно място - грижат се за сигурността на своите пари, отнасят се сериозно към посланията на рекламните анонси и възнамеряват първата си бизнес активност с схващане “, коментират спецификите на курсовете от SmartyKids.

Специалистите им учат децата от дребни, че парите са средство, което би трябвало да се ръководи отговорно и с схващане какво стои зад комплицираните финансови понятиякато да вземем за пример: спестявания, бюджетиране, вложение (как да влагам, за какво да влагам, отношение към риска), обезпечаване и други

Освен познания, курсът подчертава върху развиването на на практика умения на децата, нужни в всекидневието им.

Родителите също дават позитивен отзив от курса и образованието на децата.

„ Лек и занимателен метод, посредством който се сервира значима информация”, споделя Боряна Б., майка на 13-годишната Елена.

“Детето ми се усеща решително, когато пазари единствено. А аз съм доста по-спокойна, че прави верния избор в магазина. Планира и икономисва без нашата интервенция. “ - споделя Мария В., майка на 9-годишния Мирослав.

„ Информацията е поднесена по забавен метод, децата стават по-уверени в себе си и добиват самочувствие. А преподавателите са страхотни-децата ги обожават! “ споделя Ваня К., майка на 2 деца, посещаващи SmartyKids.

За SmartyKids

SmartyKids е водеща интернационална мрежа от детски просветителни центрове, с 350 центъра в 11 страни по света. В България над 60 SmartyKids центъра работят с деца на възраст от 4 до 14 година, предлагайки занимания по:Ментална аритметика - за деца от 4 до 12 години, Бързо четене - за деца от 7 до 12 години, Финансова просветеност - за деца от 8 до 14 години и напълно скоро започващия курс Красив почерк, който е за деца от 7 до 12 години.

Методиките на SmartyKids включват приети международни практики на преподаване и подходи за интелектуално развиване при децата. Екипът от преподаватели се стреми да направи процеса на образование толкоз занимателен, че детето изцяло да се отдаде на играта, в същото време разгръщайки своя интелектуален капацитет.

Заниманията по ментална аритметика въздействат върху цялостното развиване на детето и не са тясно ориентирани единствено към математическите му умения.Ползите от проучването на ментална аритметика са: възстановяване на концентрацията и паметта, развиване на аналитичното мислене на детето, увеличение скоростта на разбиране на информация, развиване на креативното мислене, автономия и убеденост.

Със SmartyKids Бързо Четене развиваме: обич към четенето, СУПЕРпамет, схващане на прочетеното, скорост на четене, просветеност, усещане и обработка на информация.

Със SmartyKids Финансова просветеност децата се учат да бъдат виновни към парите и финансите си, схващат по какъв начин работи стопанската система и банковата система, вземат независими финансови решения в детска възраст.

Повече информация за SmartyKids и центровете им в България може да намерите на следния линк:.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР