Напоследък външният министър на Северна Македония Буяр Османи показва, че

...
Напоследък външният министър на Северна Македония Буяр Османи показва, че
Коментари Харесай

Възможно ли е Мария Габриел да бъде по-сговорчива за Македония?

Напоследък външният министър на Северна Македония Буяр Османи демонстрира, че желае разговор със София. На конгрес в Дубровник, той се срещна с българския вицепремиер и министър на външните работи Мария Габриел, изразявайки удовлетворение от сформирането на постоянно държавно управление в България. Според него това ще сътвори спомагателни вероятности за по-интензивен политически разговор сред двете страни.

Въпреки думите му, Буяр Османи непрекъснато се жалва, че промени в македонската конституция са извънредно сложни и надали не невъзможни, до момента в който истината е, че става въпрос единствено за козметично регистриране на българите като малцинство, наред с всички други изброени.

„ Конституционните промени в Република Северна Македония са съществено предизвикателство. Но, аз се надявам, че след сформирането на постоянното държавно управление в България, както и с интернационалната поддръжка за процеса, в това число и нашата подготвеност да преговаряме с новия български кабинет, може да се стигне до необратим поврат в нашия развой по евроинтеграция “, сподели Османи в Дубровник.

От друга страна, новият ни външен министър Мария Габриел е някогашен еврокомисар и идва от най-високите етажи на брюкселската администрация. Тя има директни връзки с ръководителя на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен и останалите европейски дипломати, които непрестанно натискат в интерес на Северна Македония и влизането ѝ в Европейския съюз.

Припомняме, че спорът сред България и Северна Македония се подхранва с чести провокации от страна на западната ни съседка, изразяващи се в поругаване на българските клубове в страната, експанзия по отношение на македонците с българско съзнание, непрестанни обиди към България, отправени и от политически субекти като опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ на Християн Мицкоски.

След намеците на Османи, няма по какъв начин да не се запитаме допустимо ли е Мария Габриел да е поела ангажимент да пуснем македонците в Европейски Съюз без да се вършат желаните от България промени в конституцията. Скоро ще разберем!

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР