Напоследък случайно откриват дечица със сколиотични изменения. Много често се

...
Напоследък случайно откриват дечица със сколиотични изменения. Много често се
Коментари Харесай

Д-р Георгиев: Съвременните техники за рехабилитация коригират сколиозата

„ Напоследък инцидентно откриват дечица със сколиотични промени. Много постоянно се пропуща от родителите и ние ги откриваме на база плоскостъпие или поради различен проблем като болки в крачетата, в колената, най-много след физкултура. “ Това сподели в подкаста на БНР „ В центъра на системата “ доктор Росен Георгиев от Клиниката по ортопедия и травматология в УМБАЛ „ Св. Анна “-София.

Той посочи, че при тези прегледи се прави премерване на дължината на долните крака, с разбор на плоскостъпието, като се прави наложително и рентгенова фотография, на която ясно се вижда какъв вид е сколиозата, какъв брой е напреднала, в кой етап е.

„ 10% от децата в Европейски Съюз са със сколиоза. За благополучие при едвам 0,2 - 0,3% се постанова оперативно лекуване, а останалите случаи се повлияват отлично със актуалните техники за рехабилитация в разнообразни центрове. Това са специфични техники от извършения, които поправят сколиозата по отношение на кривината. Обезпокоителното е, че тази година се правеха рехабилитационни мероприятия без рентгенова фотография и без рехабилитаторът или физиотерапевтът да знае в коя кривина са кривините на сколиозата. Това е доста огромна неточност “, сподели доктор Георгиев.

Най-често срещаният вид е идопатичната сколиоза. Трябва да се следи за асиметрия на лопатките, на раменния пояс, за отмалялост на крачетата. Много е значимо по какъв начин прогресира сколиозата, уточни експертът. „ Лечението на деца с гръбначно деформиране от към 25 градуса може да се лекува без интервенция, посредством потребление на характерна за сколиозата физиотерапия. Децата се образоват на извършения и коригиращи дихателни техники за развиване на вътрешните мускули на гръдния панер и смяна на формата на горната част на тялото, с цел да помогне за закъснение или прекъсване на прогресията на изкривяването. Но когато има изменение над 10 градуса на година, се постанова оперативно лекуване “, сподели доктор Георгиев.

У нас се употребяват доста положителни медицински произведения като твърди корсети при приблизително тежката сколиоза. Част от рехабилитацията и физиотерапията при децата се поема от НЗОК, както и се поема и част от оперативното лекуване по клиничната пътека, за децата може да се кандидатства и по линия на Комисията за лекуване на деца в България и в чужбина към НЗОК, посочи още доктор Георгиев.

Препоръчвам най-много да се спортува и да се заобикалят новите модерни диети с изтъкване или отнемане на месо, сподели още ортопедът. 

Целия епизод на подкаста може да чуете 
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР