,,Напоследък президентът все по-често излиза извън конституционно установената му роля

...
,,Напоследък президентът все по-често излиза извън конституционно установената му роля
Коментари Харесай

Надежда Йорданова: Радев излиза извън институционалния говор и минава в полето на политическата критика

,,Напоследък президентът все по-често излиза отвън конституционно откритата му роля да съставлява единството на нацията. По-скоро работи като разделител и подтиква все по-противоположни мнения в обществото. Излизайки отвън институционалния диалект, минава в полето на политическата рецензия.``

Това съобщи националният представител от “Продължаваме Промяната - Демократична България” Надежда Йорданова, пратено до медиите от екипът на „ Демократична България “.

“Изложените причини в конституционната тъжба на президента са в границите на професионалния език, до момента в който общественото му говорене се трансформира в политическа офанзива по отношение на парламента”, разяснява тя.

Според някогашния правосъден министър измененията в Конституцията целят да засилят парламентаризма. Действително се откри, че в заложения механизъм в Конституцията се крие един квази прикрит полупрезидентски модел, който в някои случаи може да сработи, само че в други не, добави тя.

Във връзка с приключването на крайния период за оферти за парламентарен арбитър на следващия ден, Надежда Йорданова посочи, че Народното събрание стартира да се занимава с попълването на персоналния състав на органите в Конституционния съд в този момент с концепцията разногласието за личностите и дебатът за Конституцията да не бъде подложен в залог за упоритости за постове или за разискване на съответни лични качества. И добави, че през март още веднъж ще има попълване в Конституционния съд, защото процесът по конституция е стъпаловиден за обезпечаване на стабилитет и отбягване на политическа доминация в един избран миг.

Йорданова уточни, че все още не са водени диалози за ръководител на Народното събрание, който да заеме този пост след идната ротация.

“Едно нещо е ясно - на 6 март 2024 година изтича 9-месечният интервал, след който би трябвало да се направи ротация на министър председателите на България. Конкретните елементи по какъв начин тъкмо това ще се случи, какви ще бъдат измененията в кабинета, ръководен от Мария Габриел, към момента не са ясни, тъй като това е въпрос на диалози сред парламентарните групи, които към сегашния миг не са започнали”, сподели тя.

“Ние изискуем на жителите изясненост. Кой взема решенията, по какъв начин се вземат, по какъв начин подсигуряваме те да бъдат изпълнени, надлежно кой носи отговорност. 2024 година ще бъде също сложна година, както за света, по този начин и за нещата, които имаме да случим в България, тъй като еврозоната и довършването на интеграцията ни в Шенген са значими национални задания, които няма по какъв начин да реализираме, в случай че няма изясненост по какъв начин се образуват политиките, по какъв начин се извършват и кой носи отговорност за тях”, сподели още Надежда Йорданова.

Снимка: БГНЕС

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР