Напоследък обръщаме все по-сериозно внимание на здравето си и често

...
Напоследък обръщаме все по-сериозно внимание на здравето си и често
Коментари Харесай

10 любопитни факта за глутена

Напоследък обръщаме все по-сериозно внимание на здравето си и постоянно се заглеждаме какво е наличието на закупените от нас хранителни артикули. Глутенът стана постоянно срещан фактор при избора на разнообразни житни култури и тестени произведения.

Запитваме ли се обаче какво съставлява глутенът? Той е една от съставките в житните култури като жито, ръж и ечемик. Има го също в макароните, кексовете и зърнените закуски. Глутенът намира приложение също в соевия сос, лютеницата, кетчупа, в някои лекарства и даже в козметиката.

Днес ви представяме 10 любопитни обстоятелства за глутена, които може би не знаете.

1. Лепило

В превод от латински думата „ глутен “ значи „ лепило “ и задачата му е тъкмо такава – да слепва и да сгъстява. Той е примес от протеини и въглехидрати, която прави брашното еластично и при взаимоотношението му с маята омесеното тестото става бухнало и пухкаво.

2. Глутенът и храносмилането

Глутенът е сложен за храносмилане и е нужна доста стомашна киселина, с цел да бъде модифициран. Ако стомахът ни не е мощен, по-голямата част от глутена се насочва към тънките вътрешности несмлян, а това нервира стените им. Един на 100 индивида е алергичен към една от съставките на глутена – глиадин. Това е вродена предразположеност и се демонстрира при избрани условия.

3. Можем да го забележим

Ако правим елементарен опит, можем да забележим глутена с невъоръжено око. Първо би трябвало да смесим брашно и вода и да създадем дребна топка тесто. След това за няколко минути задържаме тестото в ръката си под течаща вода. Скоро в ръката ни ще остане нещо напомнящо на лепкава дъвка. И ето, пред очите ни – глутен.

4. Най-голямо наличие на глутен

Най-голямо наличие на глутен има в хляба. Други храни, които са с огромно наличие на глутен, са обработени артикули като салами, полуфабрикати, сладолед и някои сосове. Често глутенът участва на етикетите под разнообразни имена – малтодекстрин, хидролизиран протеин, дестилат от дрожди и карамелен цвят. Добре е да не забравяме да четем наличието на продуктите, които купуваме.

 10 любопитни обстоятелството за глутена

5. Глутенът и мястото му в козметиката

Храната не е единственото място, в което участва глутен. Той се среща и в червила и балсами за устни, както и в продуктите за грижа за косата. Освен това можем да го срещнем в някои витаминни добавки, които се продават в аптеките.

6. За вредите, които предизвиква

Глутенът може да се окаже много нездравословен за цялото тяло. Прекалената му консумация може да докара до автоимунни болести като диабет вид 1. Освен това след голям брой изследвания е открито, че глутенът е мощно обвързван с рака. Той не го предизвиква директно, само че подтиква развиването на раковите кафези.

7. Консумацията на глутен преди и в този момент

В храната ни през днешния ден участва 40 пъти повече глутен от тази, която са консумирали нашите предшественици. Една от аргументите за този скок са генните опити. Друга причина е, че в диетата на хората преди са участвали повече дивеч, корени и плодове.

8. Ядем прекалено много глутен

Средно за една година изяждаме към 65 кг пшеница, а това значи прекалено много глутен. Със наличие 40% на глутен в продуктите това си е голямо количество, което като се изключи че не ни носи изгоди, може и да ни навреди.

 10 любопитни обстоятелството за глутена

9. Зависимост към глутена

Действието на глутена може да се съпостави с опиати и даже да провокира взаимозависимост. Когато претърпяваме приятност при похапването на поничка или вафла, това е същинска физиологична взаимозависимост, която е подбудена от нездравословните привички на мозъка.

10. По-малко глутен

След всички тези обстоятелства за глутена и вредата, която може да ни донесе можем да опитаме да ограничим приема му за известно време – да вземем за пример за седмица, две и по този метод да пречистим организма си.

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР