Напомням на читателите, че първите доказателства за наличието на подповърхностна

...
Напомням на читателите, че първите доказателства за наличието на подповърхностна
Коментари Харесай

Марс Експрес откри нови три езера от течна вода под повърхността на Червената планета

Напомням на читателите, че първите доказателства за съществуването на подповърхностна течна вода дойдоха през 2018-та година. Тогава, по време на проучването на района Ultimi Scopuli, където на повърхността се простират голям брой пластове от воден лед, бяха получени данни от MARSIS, свидетестващи за съществуването на езеро от течна вода на 1.5 километра навътре в марсианската кора.

Междувременно група откриватели, търсещи подповърхностни водоеми в арктическите региони на Земята, създадоха нов способ, който улеснява разбора на радарните измервания. Екипът на “Марс Експрес ” реши да приспособява тази технология към MARSIS. Това надмина всички упования – стана допустимо да се откри точният размер на откритото през 2018 година езеро. Оказа се, че то е дълго 30 километра и необятно 20 километра.

Но каква изненада, когато бяха открити още три езера, дълги няколко километра! 

Откритието е удивително – на такава дълбочина навътре в Марс температурите падат до -100° C. Така че по какъв начин е допустимо водата да е в течно агрегатно положение? Изследователите считат, че тя е извънредно солена, евентуално наситена с перхлорати (т.е. соли на перхлорната киселина). За съществуването на перхлорати на Марс знаем още от 2008 година, когато те бяха открити от полярната марсианска задача “Феникс ”, а по-късно тяхното наличие бе доказано и на други места на планетата. 

Ако желаеме да потвърдим дали на Червената планета има живот или не, тези водоеми съставляват идеалното място да се създадат изследвания. За страдание една възможна бъдеща задача би трябвало не просто да кацне на повърхността на планетата, само че и да дълбае във вътрешността – освен това на дълбочина от километър и половина, че и повече. А всички се сещаме какво се случва с последния спускаем уред на НАСА “Инсайт ”, който кацна на Марс през 2018-та. Изминаха близо две години, преди учените да приспособяват пробивната му машина съобразно марсианските условия и тя най-накрая да почне да дълбае. При това би трябвало да бъде достигната дълбочина от два до пет метра. А тук приказваме за километри… 

Дори и на Земята проучване на подледниковите езера е обвързвано с провокации. Вероятно най-интригуващо е езерото Восток в Антарктида, заровено на 4 километра под леда. Тепърва следва да се спусне сонда непосредствено в него, която да вземе проби от водата и седиментите на дъното му. Понеже езерото Восток е изолирано от останалите елементи на Земята в продължение на милиони години, смята се, че то може да е дом на другоземен и чужд живот. 

За повече информация: ЕКА

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР