Напливът на мигранти от Лампедуза предизвиква подновен призив за морска блокада от италианския лидер Мелони

...
Напливът се превърна в голямо главоболие за г-жа Мелони, чието
Коментари Харесай

Напливът се превърна в голямо главоболие за г-жа Мелони, чието дясно правителство дойде на власт през октомври миналата година, обещавайки да ограничи нелегалната имиграция.

Но се съобщава, че близо 126 000 мигранти са пристигнали в Италия досега тази година, почти двойно повече от цифрата към същата дата през 2022 г.

Това има близки паралели със ситуацията, пред която е изправено правителството на Обединеното кралство в спирането на преминаването на мигранти от Франция, като Риши Сунак е подложен на натиск да изпълни обещанието си за „спиране на лодките“.

Лампедуза - по-близо до Африка, отколкото до континенталната част на Италия - наскоро понесе тежестта на преминаванията от Тунис, която замени Либия като основна база за контрабанда на мигранти в Средиземно море.

Много мигранти бяха прехвърлени, за да облекчат пренатоварения бежански център на острова, който има нормален капацитет от около 400 души, но последните данни сочат повече от 2700 остават.

Г-жа Мелони покани ръководителя на Европейската комисия да види условията на Лампедуза и призова за изпълнение на сделка с Тунис, насочена към спиране на потока в замяна на финансиране.< /p>Изображение: Съобщава се, че близо 126 000 мигранти са пристигнали в Италия тази година

Тя каза също, че е писала на президента на Европейския съвет Шарл Мишел, за да поиска имиграцията да бъде в дневния ред на срещата на върха на ЕС през октомври.< /p>

„Възнамерявам да повторя искането за незабавна мисия на ЕС за блокиране на заминаването на лодки с мигранти“, каза г-жа Мелони.

„Очевидно Италия и Европа не могат да приветстват този огромен приток на хора, особено когато тези мигрантски потоци се управляват от безскрупулни трафиканти."

Изображение: Кризата причини голямо главоболие на Джорджия Мелони. Снимка: AP

С изборите за Европейски парламент догодина, консервативният коалиционен партньор на г-жа Мелони, Лигата, засили критиките към сделката между ЕС и Тунис, като каза, че нарастващият брой мигранти показва, че тя се е провалила.

Лидерът на лигата Матео Салвини трябва да бъде домакин на френския крайнодесен лидер Марин льо Пен на митинг този уикенд в северната си родна база Понтида.

Прочетете повече:
Лейбъристите обещават да свършат използване на хотели за търсещи убежище
Съобщени са нови случаи на дифтерия сред търсещи убежище

В петък племенницата на г-жа Льо Пен, френският крайнодесен политик Марион Марешал, беше на Лампедуза, за да покаже подкрепата си към Италия , който според нея е бил изоставен от Европа да се справя сам с мигрантите.

Тя каза: „Дойдох да подкрепя италианския народ и правителство, защото Лампедуза днес и италианските граници са границите на цяла Европа.

„Трябва да променим политиката на ЕС, за да помогнем на италианското правителство, което днес е само в тази криза.“

Междувременно Франция се съгласи да работи с Италия в изготвянето на отговор на ЕС на кризата.

Изображение: Притокът на мигранти постави съоръженията на Лампедуза под натиск. Снимка: AP

Френският президент Еманюел Макрон каза: „Искам да кажа много искрено на всички наши италиански приятели, че вярвам, че е отговорност на Европейския съюз, на целия Европейски съюз, да застане до Италия.“

Агенцията на ООН за бежанците (ВКБООН) се присъедини към призивите ЕС да сподели тежестта на приемането на мигранти и в крайна сметка да уреди тези, които получат статут на бежанец.

„Не може просто онези държави на първа линия като Италия, които приемат първоначално пристигащите, трябва да ги настанят за по-дългосрочен план“, каза говорителят Матю Солтмарш.

Източник: skynews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР