Напълно реалистично е и следващата година у нас да не

...
Напълно реалистично е и следващата година у нас да не
Коментари Харесай

Чумата по свинете може да не се овладее и следващата година

" Напълно реалистично е и идната година у нас да не може да се овладее африканската чума по свинете (АЧС) и стопаните да не могат да закупят здрави свине за развъждане ", разгласи шефът на Института по микробиология към Българска академия на науките проф. доктор Христо Найденски във вторник пред БНР.

Той посочи, че срокът от шест месеца след приключване на болестта, коментиран от министър Десислава Танева, след който стопаните ще могат да възстановят стопанствата си, е " много далечен във времето ".

" Този период от шест месеца тече след последния случай на оповестяване на огнище. Засега такава причина няма. Епизоотичният развой напредва. Границите, ареалът, териториалното разпространяване, броят на животните напредва, тъй че тези шест месеца са много отдалечени във времето ", разяснява проф. Найденски.

" Животните, които са преболедували в по-лека форма и са останали живи, са дълги години вирусоносители и това основава причина за разпространяване на вируса и през идващите години. Хранителните боклуци - най-вече тези, които са от месо за сурови салами приказваме, осолени артикули, каквито са шунките, да вземем за пример, всички те, когато са добити от животни, които са в предклиничен етап, те са рискови, в случай че при потреблението по-късно човек ги изхвърля в общите боклуци ", разясни проф. Найденски.

По-нататък той сподели, че в случай че месото, съхранявано във фризери, " е от животно в предклиничен етап или в инкубационен интервал, тогава вирусът претърпява в него няколко години – три, четири, пет години ".
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР