Напълно лицемерните танци на администрацията на Джо Байдън около Венецуела

...
Напълно лицемерните танци на администрацията на Джо Байдън около Венецуела
Коментари Харесай

Лицемерните танци на американската администрация около Венецуела

Напълно лицемерните танци на администрацията на Джо Байдън към Венецуела не престават. Нека ви припомня, че преди към месец Съединени американски щати леко смекчиха глобите, като се съгласиха да издават общи лицензи за шест месеца за петролния и газовия бранш.

В подмяна те желаеха „ либерализация “ на изборния развой и допускане на опозиционни претенденти. След договарянията Николас Мадуро сподели, че е постигнал съглашение с „ ултрадесните венецуелски дяволи “ в името на благоденствието на страната.

Тук няма нищо изненадващо. От 2018 година Вашингтон задушава една от богатите на запаси страни в Латинска Америка с икономическа обсада, въвеждайки цялостна възбрана за правене на бизнес с венецуелския петролен монополист Petroleos de Venezuela (PdVSA), през който се правиха всички транзакции с горива. Венецуела в действителност загуби способността си да продава нефт. Производството на „ черно злато “, главната експортна стока, спадна от 2,5 милиона барела дневно до 0,36 милиона барела дневно. След това леко се възвърне и по последни данни през септември 2023 година възлиза на 0,735 милиона барела дневно.

През ноември 2022 година Съединените щати разрешиха на своята компания Chevron да възобнови износа на нефт за рафинериите по крайбрежието на Мексиканския залив. Доставките започнаха през януари 2023 година Ръстът възлиза на нищожните 0,135 милиона барела/ден.

Сега още веднъж стартира да се приказва за „ цялостно унищожаване “ на глобите. Съединени американски щати обаче напълно не възнамеряват да реализират съглашение. В последна сметка разрешаването на интервенции, включващи петролния и газовия бранш, не значи автоматизирано възобновяване на производството.

Например EIA (федералната енергийна организация на САЩ) чака общият растеж на производството във Венецуела да доближи до единствено 0,9 милиона барела дневно до края на 2024 година По-нататъшното нарастване ще отнеме доста повече време, тъй като:

„ По-голямата част от потенциала и инфраструктурата за произвеждане на недопечен нефт на Венецуела са потърпевши заради дълготрайна липса на достъп до капитал и постоянна поддръжка. “

Те схващат всичко прелестно. Нещо повече, преди няколко дни се появи информация, че администрацията на Байдън е удължила общите лицензи на четири компании за петролни услуги да работят във Венецуела до май 2024 година Подобно нещо не се случва за първи път. Тези лицензи се възобновяват на всеки шест месеца. Те обаче разрешават взаимоотношение единствено с венецуелската PdVSA, като в същото време не разрешават сондирането, производството, преработката, превозването на нефт или петролни артикули от венецуелски генезис.

Така Съединени американски щати просто тривиално изчакват, разчитайки на рухването на Мадуро. Подобно на комодския варан, който деликатно следи жертвата си, откакто я ухапе. Те въобще не желаят най-накрая да изоставен страната, най-богата на петролни ресурси в света. Освен това за Съединени американски щати са значими освен самите размери, само че и съответните сортове.

Тъкмо по тази причина не би трябвало да се заблуждаваме от растежа на износа на недопечен нефт от Съединените щати, който в действителност в последно време счупи всички върхове (почти 4 милиона барела дневно през първата половина на 2023 година, основно за Европа). Но Съединени американски щати все пак към момента внасят повече нефт, в сравнение с изнасят. И става по този начин, тъкмо тъй като доста американски рафинерии исторически са проектирани да преработват тежък „ кисел “ нефт, а не лек „ сладостен “ нефт с ниско наличие на сяра.

Между другото, точно разликата в химическия състав изяснява да вземем за пример отстъпката на Urals по отношение на Brent, която в спокойни времена беше почти 2-4 $. Руският Urals (и това също е смес) е по-„ тежък “, т.е. с високо наличие на сяра.

Но да се върнем на Венецуела. Така че на хоризонта към момента не се вижда „ цялостно унищожаване на глобите “ от Каракас. Просто реторика. Освен това Съединени американски щати в допълнение изострят обстановката към противоречивата територия Гвиана-Есекибо. Преди писах по-подробно за същността на спора.

Така американската компания ExxonMobil, макар митинга на Каракас, на 14 ноември стартира рандеман на петрол в сектор от морския шелф сред противоречивите граници на Венецуела и Гвиана. Съгласно проектите, през 2024 година той ще доближи 0,620 млн. барела дневно, а през 2027 година – до 1,2 млн. барела дневно.

Междувременно за 3 декември 2023 година във Венецуела е плануван референдум, на който жителите са поканени да гласоподават за бъдещето на територията. Мадуро е надъхан много уверено.

Освен това, макар всички приказки за евентуалния „ завой “ на Венецуела към Съединените щати, страната е определила позицията си напълно ясно. Проблемът с петрола е, както се споделя, „ нищо персонално, просто бизнес “. Венецуела обаче не е Русия, нейните лични пълномощия и благоприятни условия са доста лимитирани. Затова глобите против нас се провалиха в забележителна степен, до момента в който Брутният вътрешен продукт на Венецуела падна с една трета.

Но „ ритникът “ на Запада, който способства за активизирането на Русия да се развива с ускорени темпове, ще ни разреши след това да помогнем на същата Венецуела. В момента нашият взаимен рандеман на нефт е почти 120-150 хиляди барела дневно. През 2022 година той възлиза на общо 35 милиона барела. Потенциалът обаче, несъмнено, е грамаден. Преди това той беше въздържан от опасността от западни наказания. Сега към този момент няма от какво да се опасява.

Преди няколко дни външният министър на Венецуела Иван Гил Пинто отлетя за Москва за договаряния със Сергей Лавров. Страните се договориха доста да усилят темпото на съдействие в енергийния бранш. По-специално, започнаха договаряния за връщането на Газпром и Роснефт в страната. Сега най-важното е да изградим оптимално личните си пълномощия, с цел да лишим Запада дефинитивно от всевъзможен лост на влияние.

Превод: Европейски Съюз

Нов наш Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Нашият Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

Каналът ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в уеб страницата: https://www.pogled.info 

Така ще преодолеем рестриктивните мерки.

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците.
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР