Напълно издържано е да бъде въведена процедура, в която да

...
Напълно издържано е да бъде въведена процедура, в която да
Коментари Харесай

Експерт на ЦИД: Смяната на шефовете на службите не е панацея

Напълно издържано е да бъде въведена процедура, в която да се избегне съгласувателната част от страна на президента при назначението и освобождението на ръководителите на службите в бранш „ Сигурност “. Това съобщи в ефира на предаването „ Директно “ Мариян Събев от Центъра за проучване на демокрацията.

Изказването му идва на фона на плануваните промени в бранша, които провокираха остри политически разногласия. Те плануват началниците на Държавна организация " Национална сигурност ", Държавна организация " Технически интервенции ", Служба " Военно разузнаване " и на Държавна организация " Разузнаване " да бъдат избирани от Народното събрание, а основният секретар на Министерството на вътрешните работи да се назначава от Министерския съвет, а не от президента, както е сега.

Събев е на мнение, че промените са добре измислени, с изключение на тази, която е обвързвана с промените в СВР.

„ Нека да не забравяме, че с изключение на обединител на нацията, президентът е и главнокомандващ на въоръжените сили на България. Всеки офицер се усеща зависещ и в осъществяване на служебния си дълг е да дава отговор пред главнокомандващия си. Заради това Служба „ Военно разузнаване “ е с по-особен темперамент “, коментира специалистът.

Един от претекстовете в Законопроекта за изменение на законите за специфичните служби е освобождението на основния секретар на Министерство на вътрешните работи Петър Тодоров. Толкова съответна причина да бъде изложена като претекст за смяна на законодателна рамка до момента не е имало, твърди Събев.

„ Това приказва в действителност, че вносителите не виждат различен метод за справяне със обстановката. За мен прозират индикации за неспособност да се оправят с актуалното състояние и още веднъж виждаме подмяната на управлението като панацея за положението на бранша, което най евентуално няма да се случи “, разяснява гостът.

Въпреки това обаче той е на мнение, че плануваните промени са в сходство с използваното нормативно законодателство и има вяра, че това, което се предлага, е добър функционален вид.

„ Моят професионален разбор към законопроекта е, че той има изключително високо качество. Нещо, което рядко следим в проектопредложения за промени и допълнения. Предложенията са написани много кадърно и деликатно “, означи Събев.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР