Напълно е възможно, при наличие на съответното съгласие, още тази

...
Напълно е възможно, при наличие на съответното съгласие, още тази
Коментари Харесай

Узрели ли са общините за финансова самостоятелност

Напълно е допустимо, при съществуване на съответното единодушие, още тази година да бъде утвърдена рамка за прекачване към общините на 2 % от приходите от налог общ приход и смяната да влезе в действие със идващия бюджет - за 2023 година.

Това съобщи за Българска телеграфна агенция Петър Ганев, старши откривател в Института за пазарна стопанска система (ИПИ), при представянето на документалния филм " 2 % в твоята община ", отдаден на дебата за финансовата самостоятелност на общините.

Моментът за сходна смяна е назрял и филмът ненапълно демонстрира точно, че хора както от дребни, по този начин и от огромни общини като цяло гледат в тази посока, означи той.

" Българските общини са узрели за автономия ", безапелационна е във кино лентата и Силвия Георгиева, изпълнителен шеф на Националното съдружие на общините в Република България (НСОРБ).
 istock istock
Лентата споделя за провокациите пред локалната власт в България и показва в елементи концепцията за шерване на налози и по-точно - на общините да бъде преотстъпена една пета от приходите от подоходното облагане в страната. Филмът е в пет елементи и се чака през днешния ден да бъде публикувана втората, която е отдадена на общините и районната стопанска система.

Идеята зад продукцията е да бъде показана по по-разбираем и наличен метод концепцията за шерване с общините на част от директните налози, получавани от страната, вместо сегашната процедура на финансовите потребности на локалната власт да се дава отговор посредством така наречен изравнителна дотация.

Подобен механизъм освен би засилил гъвкавостта на общините да финансират плановете, нужни на локалните общности, за промотиране на района и привличане на вложители, само че и би нараснал предвидимостта и разчетността на финансирането за общините, показват представители на локалната управляващи и специалисти.
 istock istock
Споделянето на една пета от приходите от подоходния налог би насочило към общините финансиране, оценено от специалистите от ИПИ на 850 млн. лв. годишно.
Основното несъгласие, което концепцията среща, е дали, в случай че част от подоходния налог остава в общините, то от това няма да завоюват огромните общини, а дребните да изгубят, показва Ганев. По думите на специалиста въпреки всичко би трябвало да се има поради, че качеството на живот в районите се дефинира от огромния град. Икономическите центрове трансформират районната карта, а в същото време сходен вид преотстъпване на средства би разрешило доста по-голям запас за изравнителен механизъм, който обаче да бъде ориентиран към дребните и небогати общини, а не към всички, показва Ганев.

Подобна смяна не значи коренна промяна на настоящата система, която е съвременна и се е потвърдила като устойчива, а по-скоро би я доразвила, съгласно специалиста.

За реализирането й би била нужна относително дребна законодателна смяна, въпреки и от техническа позиция да е нужна известна работа в границите на Националната организация по приходите (НАП), прецизира той.
 istock istock
В лентата вземат участие представители на локалната власт от разнообразни видове общини - кметовете на Габрово, Троян и Полски Тръмбеш, заместник-кметове на Столична община и Пловдив, представители на Община Стара Загора, както и представители на Националното съдружие на общините и разнообразни хора по места.

Поставя се фокус върху ролята на общините в живота на всеки жител, районната стопанска система и напъните на локалната власт да притегля вложения, зависимостта от страната и европейските средства за обществени вложения по места, пътя към по-голямата финансова самостоятелност на общините.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР