Напълно е възможно 12-годишният Александър да оцелее сам в гората

...
Напълно е възможно 12-годишният Александър да оцелее сам в гората
Коментари Харесай

Психолог: Напълно е възможно 12-годишният Александър да оцелее сам в гората през тези 9 дни

Напълно е допустимо 12-годишният Александър да оцелее самичък в гората през тези девет дни. Така счита психологът Владислава Цолова, която е и създател на Център за поведенческа терапия на деца с аутизъм.

Според нея е малко евентуално детето да успее да съобщи изцяло какво тъкмо му се е случило, само че сигурно ще може да покаже какво е чувствало. Фактът, че се е справило единствено и е оживяло, ще се отрази добре на развиването и самооценката му.

9 дни, в които малко момче, макар студа и глада, съумява да оцелее единствено в планината - по какъв начин е допустимо? Според психолога Владислава Цолова, която е и родител на дете с аутизъм, един от факторите е високият адреналин, който рисковата обстановка предизвика.

" Техният кръг е стеснен, те са постоянно в парникова среда, те са под ескорт от родители, експерти и когато видят независимост - за тях адреналинът е толкоз мощен, че не усещат мраз ", съобщи Владислава Цолова, психолог, създател на център за поведенческа терапия на деца с аутизъм.

Децата с аутизъм не осъзнават заплахите, на които са изложени - и надлежно не се опасяват.

" Ако ние бяхме на неговото място, може още първата вечер да ни се пръсне сърцето от боязън, тъй като знаем, че не можем да оцелеем. Той това не го знае ", добави Владислава Цолова.

Прагът на болката също е друг.

" Например моят наследник в първи клас счупи краче на разходка в парка, обаче на сутринта сподели - за какво не мога да стъпя на крачето си. Всеки невротипичен човек не би могъл да спи от болежка ", разяснява психологът.

Когато вали дъжд, постоянно децата в аутистичния набор просто си отварят устата и желаят да ги вали, споделя психологът.

" Храната и течностите, които за нас са обществено неприемливи, за тях имат по друго измерение, те са свързани главно със цветове, тактилна сензитивност и значително деца търсят тактилната стимулация като пясък и пръст и ги поставят и в устата си ", сподели още Владислава Цолова.

Оцеляването без непозната помощ ще се отрази добре на самочувствието на Александър, счита психологът. От негова позиция не се е случило нищо ужасно, а е получил опция да бъде независим.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР