НАП започва проверки на дружества, чийто предмет на дейност е

...
НАП започва проверки на дружества, чийто предмет на дейност е
Коментари Харесай

НАП гледа под лупа търгуващите с криптовалути

Национална агенция за приходите стартира инспекции на сдружения, чийто предмет на активност е покупко-продажба на криптовалути. Целта е да се откри дали компаниите и техните клиенти съблюдават данъчното и осигурително законодателство, оповестява БицБлиц.

``
реклама  

Данъчните ще изследват също правилото на работа на платформите за покупко-продажба на такива активи.

Според Национална агенция за приходите защото транзакциите, свързани с търговия с виртуални валути, са анонимни, има риск от укриване на доходи и неплащане на налози.

От приходната организация е направено изследване на български сдружения, които имат уеб уеб сайтове за сделки на криптовалути, и към този момент са упълномощили контролни дейности по отношение на 9 сдружения. След привършване на инспекциите, данъчните ще проучват събраната информация и за клиентите на тези платформи, с цел да открият дали са заявили приходите от осъществените от тях покупко-продажби, осведоми Канал 3. 

От Национална агенция за приходите припомнят, че приходите на физически лица от продажба или подмяна на виртуална валута се заявяват с годишната данъчна декларация и върху тях се дължи налог върху общата годишна данъчна основа (10 процента). Доходите от продажба на валутата се третират като приходи от продажба на финансов актив. Печалбите, които компаниите осъществят от тази активност, също подлежат на облагане по реда на Закона за корпоративното подоходно облагане.

Срокът за подаване на годишните заявления за облагане на приходите на физическите лица, добити през 2018 година, изтича на 30 април. В същият период би трябвало да се заплати и дължимият налог за довнасяне. Срокът, в който компаниите подават годишни заявления за облагане с корпоративни налози, е 31 март.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР