НАП напомни, че зорко следи оборотите на продавачите в интернет,

...
НАП напомни, че зорко следи оборотите на продавачите в интернет,
Коментари Харесай

НАП "спипа" 42 млн. сделки в интернет за 3.6 млрд. лева

НАП подсети, че зорко следи оборотите на продавачите в интернет, с цел да ги таксува. Под лупа са освен електронните магазини, само че и физическите лица, които си докарват приходи с онлайн търговия.

Приходната организация заяви, че има данни за близо 42 милиона колета, поръчани онлайн и доставяни на купувачите по пощальон, като общата сума е над 3,6 милиарда лева.  Информацията идва точно от куриерските компании, които са задължени да подават на данъчните информации за доставките с натрапен платеж. 

Над 11 милиона от всички пратки са на физически лица, като повече от 34 хиляди са заявили приходите си от продажби в интернет за 2020 г. посочват от Национална агенция за приходите. 

Когато човек си докарва постоянни приходи от онлайн търговия, той е задължен да заявява извоюваното и да заплати налог върху него. Това не важи единствено в случаите, когато решим случайно да продадем нещо  - да вземем за пример да се отървем от подарък, който не харесваме.

Данъчните проверяват данните, които им подават курирерските компании, и по този начин откриват кой има чести покупко-продажби в мрежата. Когато е ясно, че индивидът върти онлайн търговия, чиновниците на Национална агенция за приходите вписват сумите от заплащанията, които е получил с наложен платеж, в данъчната му декларация и ги включват в изчисляването на дължимия подоходен налог. В последните години приходната организация улесни данъкоплатците и към този момент сама попълня всички данни за приходите им, за които има информация.  

 

Законът споделя:

Физическите лица, които правят комерсиална активност в интернет за облага, без значение, че не са регистрирани като търговци по смисъла на Търговския закон, са длъжни да заявяват приходите си от продажби в Приложение № 2 от годишната данъчна декларация по чл.50 от ЗДДФЛ.  В случаите, в които физическото лице получава приходи от друга стопанска активност в качеството си на аграрни собственик, свободна специалност или занаятчийска активност посредством продажби в интернет с натрапен платеж, получените суми се заявяват в Приложение № 3 . При продажба на творби на изкуството, предмети за сбирки и антикварни предмети, която не е обвързвана с осъществявана от физическото лице стопанска активност, приходите се заявяват в Приложение № 5.

Продажбите в интернет, които са за облага, се таксуват с налог от 10% или 15% според от това каква активност правят търговците, напомнят от Национална агенция за приходите. 

 

Полезно

Национална агенция за приходите започва осведомителна акция, ориентирана както към търговците онлайн, по този начин и към потребителите. Целта на самодейността е да обясни в кои случаи продажбите на артикули в интернет подлежат на облагане, да насърчи доброволното обявление на доходи и извършването на покупки от надеждни търговци. Чрез страниците на приходната организация във Facebook - „ “ и „ “ ще бъдат разяснявани правата и отговорностите на търгуващите в интернет и техните клиенти, както и опциите им да подадат сигнал, в случай че попаднат на неточен търговец.

Приходната организация дава информация за това кои приходи от търговия в Интернет се таксуват във  и на 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР