Нанси Пелоси изведе демократите до победа в долната камара. Остава

...
Нанси Пелоси изведе демократите до победа в долната камара. Остава
Коментари Харесай

Няколко извода от американските избори

Нанси Пелоси изведе демократите до победа в долната камара. Остава въпросът дали още веднъж тя ще стане ръководител на Камарата на представителите или ще съобщи мястото на по-млад конгресмен

© Jonathan Ernst Още по тематиката
Главният прокурор на Съединени американски щати подаде оставка под напън от Доналд Тръмп

Очакваше се междинните избори да бъдат последвани от разбърквания в Белия дом
8 ное 2018
Синя вълна с алено мъртво неспокойствие

Демократи и републиканци си поделиха контрола над Конгреса, което значи повече контрол и отчетност за ръководството на Тръмп
8 ное 2018
Еднопартийното ръководство на републиканците в Съединени американски щати завърши

Демократите печелят долната камара на Конгреса, до момента в който партията на Тръмп затвърждава позициите си в Сената
7 ное 2018 Междинните избори за Конгрес в Съединени американски щати завършиха, само че мъглата значително към момента не се е вдигнала. Знаем, че Демократическата партия си върна контрола над Камарата на представителите за пръв път от осем години насам, както и знаем, че Републиканската партия от своя страна ще има още по-силно болшинство в Сената. Това, което към момента не се знае, е какъв брой тъкмо места ще имат двете партии в съответните камари.

Мнозинството на републиканците в Сената да вземем за пример може да доближи до 55 сенатори – само че може да бъде и " единствено " 52. В Камарата на представителите пък демократите имат сигурни 230 места, които могат да доближат до 235 или даже 240 – въпреки второто число да е едва евентуално. Общо, демократите се чака да " извърнат " 37 места.

Настрана от сухите цифри, какво ни споделиха изборите?

Синя вълна, само че не и цунами

Още от 2017 година демократите започнаха да приказват за " синя вълна ", която ще удави републиканците по време на междинните избори и ще накаже партията за това, че се е трансформирала в партията на Доналд Тръмп. Резултатите не дават отговор на заканите - макар впечатляващата победа на демократите, тя е надалеч от същинска вълна.

В исторически проект, мобилизацията на демократите против Тръмп наподобява на мобилизацията на републиканците против Барак Обама на изборите през 2010 година - зараждането на така наречен " Чаено празненство " е значително огледално на придвижването " Resist " от другата страна. Демократическата партия обаче не се оправи с това да реализира същите резултати: през 2010 година републиканците " обръщат " 63 места в Конгреса, печелят болшинство от над 240 представители в Камарата и, най-важното, съумяват да задържат статуквото за цели 8 години.

С резултата на демократите в този момент, републиканците имат действителна опция да си върнат контрола и над долната камара още при идващите избори през 2020 година, тъй като конгресмените имат мандат от едвам две години, за разлика от шестгодишните мандати на сенаторите.

Междинните избори на процедура демонстрираха всички проблеми на демократите, макар успеха - липса на хрумвания отвън анти-Тръмп реториката и недостиг на мощни персони, които да се опълчват на президента, откакто изборите се трансфораха в референдум по отношение на ръководството му.

Републиканската партия към този момент няма да държи цялата законодателна власт, само че сенатския водач Мич Макконъл ще има по-голямо болшинство, с което да работи. Това ще го улесни най-вече в одобряването на консервативни съдии

Фотограф: Yuri Gripas

Червеният Сенат подсигурява Тръмп

Доналд Тръмп най-вероятно ще бъде импийчнат от Камарата на представителите – това просто е желанието на голяма част от гласоподавателите на партията. Но в това време, Тръмп и сенатския водач Мич Макконъл си подсигуряваха устойчиво болшинство в горната камара, което значи, че в случай че не се потвърдят в действителност съществени закононарушения от страна на президента, които да накарат общо 66 сенатори да гласоподават за несвоевременен завършек на мандата му, името на президента ще бъде върху бюлетините през 2020 година

В същото време, по-силният червен Сенат подсигурява още три доста значими детайла за Тръмп: данъчната промяна няма да бъде върната, промените в кабинета ще стават още по-лесно и, несъмнено, назначението на консервативни съдии ще става още по-бързо. При близки гласувания пък републиканците ще могат да губят сред 2 и 5 гласа, според от крайния резултат от преброяванията във Флорида, Мисисипи и Аризона, и отново да взимат решения посредством вота на вицепрезидента Майк Пенс. Досега те можеха да губят едвам един глас.

Именно разделяне на Конгреса изяснява и позитивната реакция на пазарите. Инвеститорите към този момент не чакат изненади и Уолстрийт е наясно, че скоро няма да има огромни промени в данъчната система, нито завършек на дерегулативната политика на Тръмп.

Партията на Тръмп: приключена

На процедура с тези избори завърши трансформацията на Републиканската партия, почнала през 2016 година Нагледен образец може да бъде даден с тексаския сенатор Тед Круз (който оцеля, макар че противника му Бето О’Рурк събра рекордни дарения за акцията си в Тексас и за пръв път от десетилетия сложи под подозрения сигурността на аления цвят на щата). През 2016 година, при формалното оповестяване на номинацията на Тръмп за президент, Круз отхвърли даже да спомене името му в речта си. Две години по-късно двамата се прегърнаха пред шумната навалица в Тексас, откакто президентът даде обещание на Круз, че ще му помогне да подсигурява оставането си в Сената.

С намаляването на броя на републиканските конгресмени си отидоха точно умерените представители на партията и тя към този момент е още по-зависима от това да споделя концепциите на водача си. Отново алегорично, краят на тази част от историята на партията поставя край (поне засега) и на политическата кариера на досегашния представител Пол Раян. Прагматичен идеолог, през който елементарно прекосяваха всички законодателни начинания на Тръмп, той продължи да бъде нехаресван от голямата част от гласоподавателите на президента, тъй като в него те виждаха тогавашното статукво.

Промяната си пролича часове след вота. Доналд Тръмп поименно изброи конгресмени, които не са поискали да се свързват с него и са изгубили надпреварите си. За Републиканската партия не остава доста избор, с изключение на да се сплоти към президента си, за който следва тежка борба през 2020 година

Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп за следващ път потвърди, че се оправя най-добре в кампанийните събития. 72-годишният президент обиколи цялата страна в поддръжка на републикански претенденти, като в последните дни на конкуренцията правеше по две събития дневно, постоянно в разнообразни щати

Фотограф: Carlos Barria

Битката на президентите

Нито Доналд Тръмп, нито Барак Обама гледаха в профил изборите. И двамата се включиха интензивно в акциите на двете партии, като този път успеха наподобява е в ръцете на Тръмп. Сегашният президент реши да се концентрира върху околните сенаторски съревнования в последните дни на акцията и самичък се поздрави за новите места след края на изборите, които, най-малко съгласно него, са " голям триумф " за републиканците.

На процедура милиардерът още веднъж сподели, че се усеща най-добре по време на предизборна акция. В последните няколко дни на конкуренцията той правеше по две кампанийни събития дневно, постоянно в разнообразни щати.

Бившият президент Обама пък се концентрира върху трима претенденти за сенатори – Бил Нелсън, Андрю Гилъм и Стейси Абрамс, само че и тримата изгубиха, като Нелсън не съумя да отбрани мястото си и добави към републиканското болшинство в Сената.

Демографски промени в деяние

Разбивката на изборите по демографски критерии демонстрира ясно, че американската политика се трансформира на микрониво. " Футболните мамчета " към този момент не са сигурни републикански гласове, а в това време консерваторите могат да се зарадват на леко качване на испанскоговорящия избор: близо 30%.

Промените във връзка с демографията и настройките за гласоподаване са в деяние от дълго време. Ерата " Тръмп " обаче наподобява ги забързва и това ще докара до промени по какъв начин се водят акциите на двете партии в бъдеще, най-много на микрониво.

Активността също е висока, като тя най-вероятно ще бъде над 45%, с 10 процентни пункта повече, в сравнение с през 2014 година Резултатите обаче остават близки – 51% за демократите и 47% за републиканците. Накратко, това значи, че фундаментът на двете партии остава и бъдещите избори още веднъж ще бъдат фокусирани върху дребен брой " суинг " щати.

Пренебрегнатите губернатори

Губернаторските избори получиха доста по-малко внимание, в сравнение с тези за Конгрес. Това е разбираемо, въпреки резултатите от тях да са най-малкото забавни. Демократите съумяха да завоюват 7 нови губернаторски места, само че републиканците ще продължат да държат локалната власт в по-голямата част от страната с общо 27 губернаторски места. Към това би трябвало да прибавим, че е допустимо Флорида – един от най-важните " суинг " щати – да се трансформира в същинска алена цитадела с двама сенатори и губернатор от Републиканската партия. Заради затруднения при преброяването обаче към момента няма изясненост какви ще бъдат крайните резултати там.

Накратко, изборите във вторник носят смяна в американската политика, само че не толкоз огромна, колкото можеше да бъде. През идващите две години се чака през Конгреса да минават единствено закони с двупартийна поддръжка. Победата на изборите несъмнено е на демократите, само че не е " синята вълна ", на която мнозина се надяваха.

По-важно наподобява ще бъде по какъв начин ще се отрази на двете партии вливането на свежа кръв – млади представители с европейски леви хрумвания в Демократическата партия и същински почитатели на Доналд Тръмп в Републиканската партия. Ефектът от това преливане на кръв обаче може да бъде забелязан най-рано през януари, когато стартира новата сесия на Конгреса.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР