Намушканият с нож епископ отправи първото си послание от болницата

...
Намушканият с нож епископ отправи първото си послание от болницата
Коментари Харесай

Намушканият епископ в Сидни с първи думи след нападението

Намушканият с нож свещеник насочи първото си обръщение от болничното заведение в Австралия, в която е настанен, до момента в който се популяризира злонамерена лъжлива информация за случая. Припомняме, че Епископ Мар Мари Емануел беше атакуван на 15 април от малолетен, който е прочут на полицията.  

Последният път, когато епископът се обърна към енориашите си, той стоеше пред олтара на църквата „ Христос – Добрият овчар “ в Уейкли и четеше от асирийската Библия. Литургията беше прекратена от тъмната сянка на нападателя, въоръжен с нож, който намушка водачът на църквата в главата няколко пъти.

Нападението беше излъчено онлайн, тъй като литургията се предаваше онлайн в обществените мрежи.  

От болничното заведение в четвъртък, 18 април, след една трагична седмица за град Сидни, раненият свещеник произнесе първите си думи към почитателите в аудиопослание, оповестено на страницата на църквата „ Христос - Добрият овчар “ във Фейсбук.

Това е същият акаунт, който 3 дни по-рано по нехайство излъчи нападението онлайн

„ Господ Исус в никакъв случай не е казвал да излезем и да се бием на улицата, в никакъв случай не е казвал да отмъщаваме, а да се молим “, сподели Емануел, евентуално обръщайки се към хората във връзка размириците, които избухнаха пред църквата в западните покрайнини на града, откакто клиповете с нападението бързо се разпространиха онлайн.

Нападението в понеделник вечерта стана единствено няколко дни след друго ликвидиране с нож в търговски център в Сидни, при което починаха шестима души и нападателят им, убит от полицията.

Видеа и от двете набези бързо се разпространиха в интернет, което породи трескави спекулации за самоличността на нападателите, тяхната вяра и претекстове.

Бързото разпространяване на дезинформацията подхрани така и така сложната обстановка и дни по-късно управляващите, религиозните групи и епископът към момента се пробват да успокоят напрежението в общността.

Снимка: Twitter / AUSTRALIANJA

„ В доста случаи злонамерената информация за нанесени вреди на джамии и църкви се разпространяваше като горски пожар и разпалваше още повече напрежението в общността. Все още съм смутен от това, че изпълнени с принуждение изображения могат да се открият в обществено налични уеб страници, огромни уеб страници, 48 часа откакто случаят се е случил “, сподели в четвъртък, 18 април,  премиерът на щата Нов Южен Уелс, Крис Минс.

Конспирации за двете набези в Австралия 

Предшестващо нещастието на свещеник Емануел, всеобщото нахлуване в комерсиалния център в Сидни при започване на седмицата (13 април), при което нападател с нож умъртви шестима души и рани няколко други, провокира зараждането на всевъзможни тайни теории за нападателя и офанзивата.

Докато полицията работеше през нощта в събота,  за да събере доказателства от комерсиалния център, където беше осъществено нападението, изявления, които неправилно идентифицираха нападателя, се разпространяваха и разпространяваха в интернет.

Слуховете бяха всевъзможни и всичките неверни – само че най-известни бяха две: че нападателят е евреин или мохамеданин.

И двете теории бяха разконспирирани, когато полицията на Нов Южен Уелс разпознава нападателя като 40-годишен мъж с психологични проблеми от прилежащия щат Куинсланд, който е спрял да приема медикаментите си.

Няколко дни по-късно нападението в църквата над свещеник Емануел също беше мотив за основаването на непотвърдени спекулации по отношение на вярата на хипотетичния нападател и неговия претекст.

В аудиопосланието си - оповестено, с цел да увери поддръжниците си, че „ се оправя добре “ - епископът сподели, че прости на обвинения, на който в четвъртък бяха повдигнати обвинявания според австралийските закони за тероризма.

„ Който и да те е изпратил да направиш това, аз също му прощавам “, сподели епископът във Фейсбук.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР