Намирането на баланс между изграждането на критично необходимите способности и

...
Намирането на баланс между изграждането на критично необходимите способности и
Коментари Харесай

Адм. Ефтимов: Нужни са дългосрочни инвестиции в отбраната и правилно планиране на съюзно ниво в НАТО

„ Намирането на баланс сред построяването на сериозно нужните качества и развиването на дълготрайни и устойчиви решения в региона на защитата е основно за укрепването на ролята на НАТО като поръчител на сигурността в световен мащаб. Този баланс е от сериозно значение и за намаляването на риска за навреме и съответно осъществяване на съюзните проекти за въздържане и защита. “.

Това съобщи началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов по време на съвещанието на Военния комитет на НАТО в Брюксел, оповестиха от Министерството на защитата.

Ефтимов уточни, че това слага още по-високи условия към въоръжените сили и по-специално към степента на тяхната подготвеност, равнище на подготовка и оперативна съгласуемост.

„ Постигането на такива качества е допустимо единствено посредством дълготрайни вложения в защитата и вярно обмисляне и съгласуваност на съюзно равнище, както и посредством развиване на взаимоотношението със страните сътрудници “, акцентира адмирал Ефтимов.

На съвещанието на Военния комитет началниците на защитата разискаха ситуацията в Украйна и опциите за оказване на поддръжка към страната в границите на основания през предходната година Съвет НАТО-Украйна. Отделни сесии бяха отдадени на полемика и разбор на настоящото положение и бъдещото развиване на съдействието със страните сътрудници от Европа и Азиатско-тихоокеанския район.

Заместник генералният секретар на НАТО Мирча Джоана направи разбор на обстановката в евроатлантическата зона и очерта предпочитани области, в които ще бъде търсена военна експертиза за подкрепяне вземането на значими политически решения за бъдещето на алианса и правенето на обща декларация по време на идната през юли тази година среща на върха във Вашингтон.

В рамките на съвещанието адмирал Ефтимов имаше двустранна среща с началника на Генералния щаб на Турция военачалник Метин Гюрак. Бяха разисквани подхванатите дейности от страна на черноморските съюзни страни по оправянето с морските мини и обезпечаването на независимост на мореплаване, реализирането на учения и други въпроси от двустранното военно съдействие.

По време на съвещанието, което е на 17 и 18 януари, би трябвало да бъде прегледано и настоящото положение и бъдещото развиване на съдействието със страните сътрудници от Европа и Азиатско-тихоокеанския район.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР