Намираме се в плато на пандемията, но седмица след отварянето

...
Намираме се в плато на пандемията, но седмица след отварянето
Коментари Харесай

След отварянето може да се очаква ръст на заразените, изчисли математик

Намираме се в плато на пандемията, само че седмица след отварянето можем още веднъж да чакаме растеж. Това съобщи в ефира на математикът Лъчезар Томов. Той позволи, че след две седмици можем да достигнем до 6000-7000 новозаразени дневно, само че зависи какъв брой души ще бъдат тествани. 

Според него, в случай че локдаунът беше изработен правилно, можеше да се чака репродуктивното число да падне под единица. В момента обаче то към момента стои към 1. По думите му, в случай че поддържаме единица, приблизително всеки ден ще има 4000-5000 инфектирани. 

" Репродуктивното число демонстрира приблизително един човек какъв брой души заразява. Най-високата стойност беше на 19-20 март. Бях дори леко изненадан от вчерашните стойности, което демонстрира, че евентуално сме надценили разпространяването на английския вид и преди месец към момента не е бил преобладаващ. Съвсем от скоро е станал преобладаващ ", посочи Лъчезар Томов.

По думите му, не е било задоволително лимитирано придвижването на хората, а доста от тях са траяли да работят в офисите, а не у дома. 

" Трудно е да се предвижда какъв брой ще скочи репродуктивното число, тъй като има неща, които не знаем, а точно по какъв начин се движи английският вид. Трудно е да се предскаже пик на зараза, която непрестанно се трансформира, а тази е такава ", сподели още той. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР